V torek ujeli dve vozili, ki sta prevažali osebe, ki so ilegalno vstopile v državo

V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 684 klicev, 200 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 73 nanašalo na kriminaliteto, 55 na javni red in mir, ter 60 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzni tatvini, 15 tatvin, 4 vlome (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in 8 primerov poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v dveh primerih nasilja v družini, kjer zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 16 prometne nesreč z materialno škodo, 3 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo, v kateri je bil huje poškodovan voznik osebnega vozila. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozili.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 15 krat na javnem kraju in 1 krat v zasebnem prostoru.

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso zaznali nedovoljenih prehodov državne meje.

Vlomi:
V okolici Vrhnike je bilo vlomljeno v novogradnjo, od koder je neznani storilec odtujil toplotno črpalko. Lastnika je oškodoval za več tisoč evrov.

Na Vrhniki so neznanci vlomili v specializirano trgovino ter odtujili optične pripomočke in druge izdelke. Po prvi oceni je nastalo za več tisoč evrov škode.

Kaznivi dejanji prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države
Včeraj popoldan so policisti v Logatcu, ustavili vozilo italijanskih registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da je poljski voznik v vozilu prevažal 4 tujce (državljanov Sirije).

Prav tako so v Logatcu, ustavili vozilo slovaških registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da je ukrajinski voznik v vozilu prevažal 5 tujcev (državljanov Egipta). Tujci so pred tem nezakonito prestopili državno mejo in bili nastanjeni v azilnem domu.

Državljanoma Poljske in Ukrajine je bila odvzeta prostost, postopki in aktivnosti policistov v povezavi s tujci pa še potekajo.

Drzni tatvini
Policisti so včeraj v okviru dela na območju centra mesta Ljubljana zaznali dve osumljenki, ki sta izvrševali ti. »žeparske tatvine«. Dvema oškodovankama sta iz torbic odtujili denarnici z vsebino. Policisti so osumljenki prijeli in pri njima našli in zasegli odtujene predmete, ki so bili v nadaljevanju vrnjeni oškodovankama. Za čas zbiranja obvestil jima je bila odvzeta prostost. Zoper 19-letno državljanko Hrvaške in mladoletnico, prav tako državljanko Hrvaške, bo podana kazenska ovadba zaradi kaznivih dejanj drzne tatvine.

Žeparstvo je razširjeno povsod po svetu, še zlasti v večjih mestih. Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostale vrednosti, ki jih ima žrtev pri sebi. Žeparji izkoriščajo tudi gnečo in tesen stik z žrtvami. Gnečo na železniških postajah in vlakih, pa tudi drugod, lahko namreč izkoristijo za neopazno krajo. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico. Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi.

Svetujemo da s sabo ne nosite večjih količin gotovine. Ne plačujte z gotovino in pazite na čeke in plačilne kartice. Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora (v lokalu, čakalnici, na vlaku …). Denarnico in dokumente nosite čim bolj ob telesu, in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimovozeče motorje in kolesa.

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 18.30 se je na lokalni cesti od Horjula proti Dobrovi zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik osebnega vozila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste, vozilo pa se je na nasipu večkrat prevrnilo. Pri tem se je voznik huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal 0.52 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 10. ure se je v križišču Zaloške ceste in Malenškove ulice v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega in voznik tovornega vozila. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik tovornega vozila v križišču odvzel prednost voznici. Pri tem se je udeležena voznica lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.