Občinski denar očitno lahko kupi vse. Tudi nagrado. Le varnosti ne more.

Vir: Quantum Soul Clearing

Ljubljana je spomladi v kategoriji mestnih občin za leto 2016 prejela nagrado za najbolj varno mesto. Kot je zapisano v obrazložitvi, naj bi Mestna občina Ljubljana namenjala izjemno veliko pozornosti na področju skrbi in zagotavljanja javne varnosti. Organizirala naj bi različne akcije, posvete in konference.

Kdo podeljuje to zvenečo nagrado?

Največjo nagrado s področja varnosti v Sloveniji je v domeni Inštituta za korporativne varnostne študije (ICS) – Ljubljana v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti. A naj najprej opozorimo, da ne gre za dve prestižni instituciji, temveč druga izhaja iz prve. Kakor je obrazloženo na spletni strani ICS, Slovensko združenje korporativne varnosti »deluje v okviru inštituta, ki združuje pravne in fizične osebe s področja korporativne varnosti in drugih povezanih področij. Skozi združenje člani organizirano uresničujejo osebne in poslovne interese na področju korporativne varnosti.«

Naključna prepletenost?

Kot lahko zasledimo na spletni strani ICS, imajo redni in korporacijski člani združenja, ob rednem letnem plačilu članarine, na voljo določene bonitete kot so: “brezplačna udeležba na rednih srečanjih,  popusti pri nakupu izdanih publikacijah ICS, Ljubljana, popusti pri udeležbah na konferencah…popusti pri oglaševanjih in postavitev logotipa na spletno stran ICS-Ljubljana (za korporacijske člane) in drugo.”

Med korporacijskimi članicami združenja najdemo javni holding Energetika Ljubljana. Če poenostavimo, slednji Inštitutu za korporativne varnostne študije plačuje članarino, v zameno prejme popuste pri oglaševanju in “povsem po naključju” Mestna občina Ljubljana, pod čigar okrilje sodi tudi javni holding Energetika Ljubljana, prejme nagrado za najbolj varno mesto. Enostavno, ma ne?

Da ne omenjamo začetka migrantske problematike prav v letu 2016, ki je odprla številna varnostna vprašanja in močno zaznamovala naše meje, državo in glavno mesto. A občinski denar očitno lahko kupi vse. Tudi nagrado. Le varnosti ne more. In te si doma, v Sloveniji in v glavnem mestu, želimo bolj kot česarkoli drugega.

S. L.