Foto: Matic Štojs Lomovšek

Po podatkih vlade je bilo v torek v Sloveniji opravljenih 6.212 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in potrjenih 1.209 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih znašal 19,5 odstotka. Opravili so tudi 24.233 hitrih antigenskih testov, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi. Sloveniji imamo trenutno 10.750 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Trend obolelosti s koronavirusom na dan 2. 3. 2021

V torek zabeležili več okužb kot pred tednom dni

V torek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.209 ljudeh, torej pri 117 več kot v torek pred tednom dni, ko je bilo zabeleženih 1.092 novih okužb. 

Trenutno še v oranžni fazi

Slovenija se še vedno nahaja v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo, ki prinaša dodatna sproščanja, morata biti izpolnjena dva pogoja in sicer povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Se bo ponovno ustavilo javno življenje?

Premier Janez Janša je na ponedeljkovi seji državnega zbora dejal, da je zaradi novih različic virusa dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali pa za krajši čas zaustaviti javno življenje.

“Glede na podatke, ki jih imamo, trenutno v Sloveniji obstajajo vse odkrite nevarnejše verzije virusa. Nikjer ni rečeno, da glede na visoke številke, ki jih imamo, ne bomo priča situacijam iz nekaterih evropskih držav. Tukaj se postavlja dilema, ali postopoma glede na predviden semafor in dinamiko zmanjševati stike ali za nek krajši čas zaustaviti javno življenje,” je dejal Janša.

U. C.