Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca po seji vlade. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki se trenutno mudi v Bruslju na zasedanju ministrov za notranje zadeve, na katerem bodo med drugim odločali o vstopu Hrvaške, Romunije in Bolgarije v schengen, je napovedala odstop s funkcije notranje ministrice. Odstopno izjavo bo podala po vrnitvi iz Bruslja.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo, piše STA.

Odstop je razumeti kot zadnje dejanje v drami javno izpovedanih političnih pritiskov na notranjo ministrico, od katere naj bi politično vodstvo države, domnevno kar predsednik vlade Robert Golob, zahtevalo hitrejše “čiščenje” kadrov, ki jih imenovala prejšnja vlada Janeza Janše.

Da obstaja možnost menjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno po tistem, ko Bobnarjeva ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Ob tem je namignila na politične pritiske na policijo.

Sicer zelo nenavadno, a poročilo o tem, kdo je na njo in njenega izbranca Lindava izvajal politične pritiske je zahteval sam predsednik vlade. Da gre za politično igrico, v kateri so stave zelo visoke, pa je že pred dvema dnevoma javno opozoril predsednik podmladka Socialnih demokratov, ki je svoj prst jasno usmeril v predsednika vlade, češ, da je ravno on tisti, ki skuša politično vplivati na delo policije. Izjava Gorška je toliko bolj pomenljiva, saj je sin visoko rangiranega policista in očitno blizu vira informacij. Vodstvo SD in Levice se sicer v očitni politični desant na policijo ne želi vpletati, vse skupaj pa označujejo le kot “spor”.

Ob vsem skupaj pa so se v javnosti pojavile naslednje insinuacije. V ozadju napadov naj bi bil nihče drug kot Damir Črnčec, trenutno državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Ta naj ne bi skrival ambicij, da sam postane notranji minister.

Preberite tudi

Gorenak: Golobovi “policijski specialci”

T. C.