Foto: Nova24TV

Zgodovinski dogovor predsednika vlade Janeza Janše

Po maratonskih pogajanjih v Bruslju Slovenija ostaja neto prejemnica iz evropskega proračuna. Iz celotnega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji Covida-19 lahko Slovenija računa na kar 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev.

Premier Janez Janša je po koncu pogajanj dejal: »Z vrha EU odhajamo zadovoljni, saj je izkupiček od vseh dosedanjih pogajanj o večletnem evropskem proračunu najboljši.«

V Odmeve namesto Janše povabili Ropa

Glede na to, da Slovenija po maratonskih pogajanjih v Bruslju dosegla zgodovinski izkupiček, kar 10,5 milijarde evrov, bi pričakovali, da bodo  večerni oddaji Odmevi na RTV Slovenija, osrednji gost predsednik vlade Janez Janša, ki je med najbolj zaslužnimi za takšen uspeh. Namesto premierja pa je bil v oddajo vabljen Anton Rop, ki je bil sicer pohvalen do dosežka naše države.

»Tole ROPanje pozornosti, ki bi si jo v Odmevih, po bruseljski pogajanjih zaslužil predvsem Janez Janša, deluje kot sabotaža ali slaba šala v škodo gledalcev. Ni dovolj vpitje ali samohvala Igorja Kadunca. RTV s tako politiko žal spet izgublja ugled in gledalce. Bojim se za RTV prispevek,« je glede izbire gosta komentiral zgodovinar in voditelj na RTV Slovenija Jože Možina.

Rop se strinja, da gre za zgodovinski dogovor

Na vprašanje voditelja Igorja E. Breganta kako ocenjuje dogovor glede na to, da se zdi zadovoljstvo vsesplošno je Rop izpostavil, da se strinja s tistimi, ki pravijo, da gre za zgodovinski dogovor.

»Ta dogovor ni pomemben samo zaradi obsega sredstev, ki ga zagotavlja, ampak zaradi novega pristopa, ki se je zgodil. Nov dogovor sloni na drugačnem financiranju potreb Evropske unije. Nekaj kar ni bilo možno doseči pri prejšnji krizi, ki se je zgodila. Pri prejšnji krizi namreč Nemčija in tako imenovane varčne države nikakor niso pristale na to, da bi solidarno jamčili za zadolževanje celotne Evropske unije za namen posameznih članic Evropske unije.«

T. C.