Nevarna uporaba inčunov!

Zveza potrošnikov Slovenije je odpoklicala naslednja izdelka: Fileti inčunov s kožo, marinirani s čilijem´ in `Marinirani fileti inčunov s kožo´iz trgovin E.Leclerc”.

 

V živilu je možna prisotnost HISTAMINA.

 

 

»Tvorba histamina se prične, ko ribe in druge morske živali poginejo, saj takrat preneha delovati njihova imunska obramba in se tako ustvarijo dobri pogoji za rast nekaterih vrst bakterij, ki so sicer del naravne mikroflore morij in živali v njem. Bakterije tvorijo encim, t. i. histidin dekarboksilaza, ki povzroči razgradnjo aminokisline histidina, pri čemer nastane histamin, ki se še naprej razgradi. S toplotno obdelavo pa histamina in dveh sestavin, ki nastanejo pri njegovem razkroju, ne uničimo. To pomeni, da s kuhanjem ne moremo preprečiti tveganja zaradi histamina.

Pri ljudeh lahko zaužitje živila, ki vsebuje več histamina, povzroči zastrupitev, ki je podobna alergijskih reakcijam. Reakcija se lahko pojavi v nekaj minutah ali v nekaj urah po zaužitju takšnega živila. Bolezenski znaki so glavobol, slabost, pekoč občutek in zbadanje v ustih in okrog njih, izpuščaji in/ali otekanje na predelu prsi in vratu, znižanje krvnega pritiska, srbečica po telesu, bruhanje in driska. Bolezenski znaki navadno minejo v nekaj urah po zaužitju, lahko pa trajajo tudi nekaj dni.

Foto: ZPS

Nastanek histamina je predvsem posledica neustreznega ravnanja z ribami in drugimi morskimi živalmi med in po ulovu, pa tudi neprimernih razmer pri skladiščenju ali med drugimi tehnološkimi postopki (npr. filetiranje). Nastanek histamina lahko omejimo, če dosledno upoštevamo pravila dobre higienske prakse, s primernim hlajenjem rib takoj po ulovu, tako da je v zabojih, v katerih se ribe hranijo oz. prodajajo, zadostna količina ledu in še bi lahko naštevali«, navajajo na ZPS.

Potrošniki lahko izdelek vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni pa ste tudi do povrnitve kupnine.

K. L.