Danes obeležujemo, praznujemo materinski dan in mam je v Sloveniji okoli 700.000. V Evropi so začeli praznovati materinski dan po prvi svetovni vojni, v Sloveniji pa od leta 1991. Še vedno pa se materinski dan ne praznuje po celem svetu in na isti dan.

 

Ljubezen mame je nekaj posebnega, nekaj, kar se ne more primerjati z ničemer. Mame nas ljubijo že mnogo prej, preden nas prvič ugledajo, se nas prvič dotaknejo in nas prvič objamejo. Mi, otroci, pa njene besede, njen glas in njeno nežnost poznamo pred njenim prvim dotikom in poljubom.

Ste vedeli, da je Materinski dan neformalen praznik, ki je posvečen materam in njegovo praznovanje iz Združenih držav, kjer ga praznujejo že od leta 1910, v Evropo pa je ta navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, ki ga obeležujemo 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej danes, 25. marca.

Danes lahko najdete na družabnih omrežjih ogromno zapisov o mamah in virtualnega cvetja ob njem. Vsem pa je skupno to, da govorijo o mamah in o ljubezni, ki je neskončna in neizmerljiva.

En zapis uporabnice Facebooka bomo delili tudi mi:

…tako se je ljubezen začela, tista ki se ne bo nikoli končala, tista prava, ki kliče me Mama 🌸
Veliko jih pričakuje, da ima ženska “biti mama” že od nekdaj v sebi, noben pa ne pomisli, da šele, ko se rodi otročiček se z njim rodi tudi MAMA 🌷 Vse je novo..Vse se spremeni..Tudi me se 💕
Mamice smo kraljice, prav vsaka ima najlepšega otročka, ki ji je dodelil največje poslanstvo in nadel najlepše ime!
Tebi mamica, ki bereš želim vse lepo in vedi, da poslušati sebe je največ!!! Včasih je težko, kkšn dan še težje bo ampak kdo je pa rekel, da bo lahko? Zmatrana ko pes ampak SREČNA!!! To je point! Je res? 🌺
Ne pozabi, da smo prav vse mamite en velik “hot mess” le da nekatere to skrivajo bolje od drugih 🤷🏽‍♀️
Najboljša si, tvoja ljubezen dela čudeže…aja pa deci vinčka tudi 👌🏼
Da ne pozabim…
Velik objem tistim, ki svojih mamic nimate več 💔 ali nimata ok odnosa in vsem tistim, ki si želite otročka…😘
M A M A je ena sama ❤️
Imej noro lep dan

🚀

Materinstvo je vloga, ki se nikoli ne konča. Ni poklic, ki ga lahko zamenjaš, nanj pozabiš in odideš v pokoj in iskreno si tega niti ne želiš. Biti mama je nekaj posebnega, nekaj, kar res ni dano vsaki ženski, a vse, ki mame so, bodo to ostale do zadnjega dne naših življenj. Tudi ko so same že mame, se še kako rade stisnejo k svoji, kajti v njihovih objemih vsaj za trenutek pozabijo na vse tegobe življenja, ki nas pestijo.

Mnogo je zvezd na nebu, mnogo je vsega na tem svetu, milijone ptic in milijone cvetlic, a mama je le ena sama. Naj bodo danes vse mame kraljice vsaj za en dan!

Uredništvo, J.V.