Na novembrskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta so poslanci poleg razprav o dogajanju v Gazi in kršitvah vladavine prava v Španiji odločali o številnih predlogih nove zakonodaje.

Evropska komisija je pripravila predlog za nova pravila na področju ponovne uporabe embalaže. Enkratna uporaba je v določenih okoliščinah lahko še vedno najboljša rešitev. Prva skrb morata biti varnost hrane in zdravje ljudi. Sama prepoved embalaže za enkratno uporabo ne bo zmanjšala odpadkov. Potrebujemo inovativne, popolnoma obnovljive oblike embalaže. “Vsem je v interesu, da poskrbimo za okolje in proizvedemo manj odpadkov. Vendar se je potrebno osredotočiti na področja, kjer res lahko kaj spremenimo. Če bi obveljal prvotni predlog, bi šli celo tako daleč, da bi prepovedali embalažo sladkorja za kavo, hotelska mila, ketchup in celo velikonočna čokoladna jajčka. Na srečo smo to uspeli preprečiti, a kljub vsemu predloga nisem mogla podpreti. Ne moremo se vmešavati v čisto vsako podrobnost življenja državljanov,” je povedala Romana Tomc.

Podobne nerealne ideje je imela levica na področju kmetijstva, pri predlogu zakona o  zmanjšanju uporabe pesticidov. Evropska komisija je junija lani predstavila predlog zakonodaje za zmanjšanje njihove skupne uporabe in tveganja za 50 odstotkov do leta 2030. Romana Tomc je povedala: “Vsi si želimo manj pesticidov, a brez njih sedaj še ne moremo preživeti. Ne moremo sprejemati ukrepov, ki zmanjšujejo proizvodnjo hrane v Evropi ali ovirajo kmete pri pridelavi hrane. Naj kmetje kmetujejo! Preden gremo v smeri popolne prepovedi, moramo najti ustrezne alternative. Včerajšnje glasovanje o uredbi je pokazalo pravi obraz levih političnih skupin v Evropskem parlamentu. Ali je tako, kot rečemo mi ali pa raje ni nič. Niso sposobni sklepanja kompromisov in delujejo samo, dokler imajo večino. S predlogom Evropske komisije v ELS nismo bili zadovoljni, saj je bil škodljiv za kmetijstvo in je posredno ogrožal prehransko varnost v Evropi. Želeli smo bolj postopen prehod, večjo vlogo držav in upoštevanje podatkov o dejanski uporabi pesticidov. Vložili smo veliko predlogov sprememb in besedilo naredili sprejemljivo. Zato smo ga podprli. A namesto dobre rešitve, ki bi razumno urejala uporabo pesticidov, zaradi nasprotovanja levice nismo dobili ničesar. Učinkovitega upravljanja s pesticidi torej ne bo,” je povedala evropska poslanka.

Privilegirani posamezniki z birokratskimi zahtevami kmetom, ki skrbijo za našo prehrano, ne smejo oteževati dela. “Naše prihodnosti ne morejo graditi aktivisti, lobisti, nevladniki in naključni padalci v politiki. Zavedati se moramo, da je pogoj za naše bogato socialno okolje uspešno gospodarstvo, za našo zdravo prehrano pa so ključne zdrave lokalne kmetije. Ne potrebujemo omejitev, ki jim podjetja, če želijo biti konkurenčna, ne bodo kos. Kot tudi ne neživljenjskih pravil, ki bodo uničila evropskega kmeta, ” je še povedala Romana Tomc.

Spletno uredništvo
Vir: pisarna evropske poslanke Romane Tomc