Nekaj nasvetov za večjo varnost med prazniki in počitnicami

information-slovenia.com

Zaradi šolskih počitnic in praznikov je, po ugotovitvah Policije, pričakovati povečan promet na mejnih prehodih, cestah, ki povezujejo večja središča, in ob pokopališčih. Ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega premoženja, saj lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost.

Policija svetuje, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč ter upoštevate navodila policistov in redarjev.

Če je možno, v teh dneh uporabljajte javna prevozna sredstva. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli pod vplivom alkohola in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.

Didatno zbranost voznikov zahtevajo tudi čedalje krajši dnevi in slabo vreme, ki nas lahko preseneti v tem jesenskem obdobju. Policisti voznike opozarjajo, naj vozijo previdno, predvsem na neosvetljenih delih vozišča, pešce pa, naj poskrbijo za lastno varnost in vidnost.

“Najbolj obiskana v teh dneh bodo tudi parkirišča ob pokopališčih. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev. Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov. Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih,” pravijo na PU Ljubljana.

Na javnih krajih, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh.

“Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev,” še svetujejo na Policiji.

S. L.