Foto: Arhiv

Direktor NIJZ Milan Krek in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ob projekciji Instituta Jožef Stefan (IJS) svarita državljane naj se držijo ukrepov, sicer sledi uvedba nekaterih novih ukrepov, ki bodo pripomogli k zamejitvi širjena virusa.

Nova projekcija IJS namreč kaže eksponentno rast števila novih primerov okužbe z novim koronavirusom, število se podvoji v 35 dneh, medtem ko je efektivno reprodukcijsko število večje od ena, kar pomeni, da “nam epidemija morebiti začenja uhajati”. V prihodnjem obdobju bo po napovedih IJS na dan potrjenih med deset in 35 primerov okužb z novim koronavirusom. Ob tem dodajajo, da vpliv okužb, vnesenih iz tujine, ni več pomemben, saj močno prevladuje širjenje virusa znotraj države, navaja STA.

Virus se širi na množičnih zasebnih druženjih

Kot je za STA dejal Krek so trenutno odprte vse možnosti poteka epidemije covid-19. Stanje lahko ostane takšno kot je, lahko se umiri ali pa se širi. Krek opozarja tudi na širjenje virusa v državi predvsem na množičnih zasebnih druženjih, kot so poroke in praznovanja.

V primeru rasti okužb bodo potrebni dodatni ukrepi

Če bodo okužbe eksponentno rastle, bodo vladi predlagali dodatne ukrepe. Med mogočimi Krek omenja omejitev obratovanja trgovin in gostinskih lokalov, poroča STA. Prav tako meni, da je potrebno omejiti obiske pri starih starših.

Državljanom, ki odhajajo na dopust, svetuje, da se v tujini vedejo enako kot doma, ter da se pred odhodom v drugo državo pozanimajo, kakšno je tam epidemiološko stanje in kakšen je zdravstveni sistem, piše STA.

Beovićeva: Mogoči so tudi ukrepi na mejah

Tudi Beovićeva je mnenja, da napovedi niso prav dobre in da so največja težava v tem trenutku množična zasebna druženja. Prav tako omenja omejevanje delovanja gostinskih lokalov, mogoči so tudi ukrepi na mejah, če bi se v prihodnje pojavili vnosi okužb v državo.

Pritoževanje nad obveznim nošenjem mask in razkuževanjem rok pa je po mnenju Beovićeve v tem trenutku nesmiselno in neetično. “Če tega ne bomo upoštevali, nas čakajo neprijetni časi,” je dejala in opozorila, da gre za življenje ljudi, ki bodo umrli neposredno zaradi bolezni covid-19 ali se jim bo zdravstveno stanje poslabšalo zaradi umanjkanja zdravstvene oskrbe ob kakšni drugi težavi. Pa tudi “za gospodarsko škodo, ki bo nastala in ki bo tudi vplivala na življenja ljudi”, je poudarila v pogovoru za STA, piše Siol.net.

U. C.