Poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims je bil v petek okoli 16. ure tarča napada, in sicer na območju parkirišča v Maximarketu, ko je odhajal iz Državnega zbora.

“Pravkar sem doživel resen fizični napad na poti iz parlamenta na stopnicah v parkirišče Maxija. Neznan moški je pritekel za menoj in me od zadaj silovito porinil po stopnicah. Če bi padel, bi se lahko ubil,” je sporočil poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims in dodal, da ga je zahrbtnež še pljunil. “Ker pa sem se ob tem pomaknil navzdol, se je očitno ustrašil in ni nadaljeval. Pobegnil je, dogajanje pa je opazil policist pred parlamentom. Zbrani podatki so zelo zanimivi,” je povedal poslanec Branko Grims. Policist mu je namreč povedal, da je ta človek, oblečen v neko rumeno-zeleno balonarsko fluorescenčno jakno, pritekel izza parlamenta v trenutku, ko je šel čez cesto in se pognal za njim. “To pomeni, da je bila stvar organizirana, načrtovana”.

Nekdo je napadalca očitno obvestil in ta je izvedel napad. Tik pred napadom je bilo mogoče slišati: “Grims, tebe je treba ubit!”. “Ne vem ali je to rekel napadalec ali kdo drug, ker se nisem niti obrnil. Rekli boste, zakaj ne. Zato gospe in gospodje, ker že dve leti in pol vsakič, ko pridem v parlament ali grem iz parlamenta, tukaj sedijo ali se sprehajajo osebe, ki žalijo, grozijo. Poslušam, da me je treba ubiti, smrt janšizmu, podaja se mi oznake domobran”. Ker so tako glasni, je vse skupaj po njegovih besedah zagotovo posneto.

Foto: SDS

Policija razkrila fotografijo napadalca 

Policisti Policijske postaje Ljubljana Center v povezavi z nasilnimi dejanji v okolici Državnega zbora RS v Ljubljani še naprej iščejo identiteto osebe.

Vse, ki bi osebo prepoznali ali imeli kakršne koli informacije o njej, policija prosi, da pokličejo Policijsko postajo Ljubljana Center na telefonsko številko (01) 475 06 00 ali interventno številko policije 113, lahko tudi na anonimni telefon policije (080 1200).

V petek je prišlo do dveh primerov nasilnega vedenja do poslancev. V primeru napada na poslanca opozicijske stranke SDS Branka Grimsa poteka intenzivna preiskava tudi s pregledom nadzornih kamer za ugotovitev identitete napadalca. V drugem primeru pa so po poročanju STA policisti identiteto ugotovili na samem kraju, druge okoliščine v zvezi s tem pa še preiskujejo.

Po navedbah samostojnega policijskega inšpektorja iz sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Klemna Izde so bili policisti o napadu na Grimsa obveščeni v petek, malo pred 16. uro. Poudarja, da policija preverja okoliščine primera, zbira obvestila in izvaja vse ostale potrebne ukrepe, da bi se dokopala do identitete napadalca. Kot je dejal, bodo naredili vse, da zadevi pridejo do dna v najkrajšem možnem času.

S pomočjo posnetkov varnostnih nadzornih kamer so se dokopali do fotografije možnega storilca. Vsi, ki bi osebo prepoznali, prosijo, da o tem obvestijo policijo.

U. C.