Foto: eMaribor

Ker so bili včeraj izpolnjeni pogoji za rumeno fazo, je vlada sprejela nove sprostitve. Epidemija pa podaljšala za 30 dni. Sproščajo se omejitve za gostinstva, kulturne in športne dogodke.

Po novem delo gostincev do 22. ure

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bo od ponedeljka ta od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure. Poleg tega je epidemijo covid-19 podaljšala še za 30 dni, od 17. maja dalje.

Nova sproščanja bodo v turizmu, gostinstvu, kulturnih in športnih prireditvah.

  • Odpirajo se kampi – ti bodo lahko 70-odstotno zasedeni, torej lahko ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot, doslej so lahko oddajali 30 enot.
  • Svoja vrata odpirajo igralnice, med 5. in 22. uro pod pogojem prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet.
  • Po novem je dovoljeno tudi zbiranje do 50 ljudi, je potrdil notranji minister Aleš Hojs.
  • Ob vstopu v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu pa je znova v veljavi pravilo obvezne 10-dnevne karantene, ki jo je po petih dneh mogoče prekiniti z negativnim PCR-testom.
  • Ker so izpolnjeni pogoji za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov, bodo srednje šole in fakultete znova začele delovati nemoteno. Pri študentih ostaja omejitev razdalje 1,5 metra.
  • Vlada je na včerajšnji seji podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Po novem bo to od 5. do 22. ure. Razdalja med robovi miz v notranjosti lokalov mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa več ni določena. Pogoj omejitve štirih oseb za mizo ob tem po novem ne velja za družine z otroki do 18 let.
  • Z več odloki pa je vlada tudi opredelila obisk športnih, kulturnih in drugih prireditev, in sicer pri 50 odstotkih sedišč za cepljene, testirane in prebolevnike. Omejitev 50-odstotne zasedenosti bo po navedbah Hojsa veljala tudi za obiske kinodvoran in cerkva.

T. C.