Nagrado Državljan Evrope prejel projekt iz Slovenije

V preteklem tednu se je sestal Odbor EP za podelitev nagrade Državljan Evrope, ki je sklenil, da v Sloveniji nagradi le enega od dveh predlaganih projektov. Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob tem čestital Sandiju Curku in njegovemu uspešnemu projektu pomoči ukrajinskim sirotam in beguncem. 

Dr. Milan Zver je sicer za nagrado za Državljana Evrope predlagal Boštjana Lesjaka, ki je kot prvi EU diplomat premogel toliko poguma in se vrnil v oblegani Kijev ter prevzel funkcijo začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Ukrajini, s čimer je tlakoval pot ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med oblegano Ukrajino in EU.

Ponovna vzpostavitev diplomatskih odnosov med Ukrajino ter EU je projekt osebnega žrtvovanja za evropsko sodelovanje in skupne evropske vrednote ter temeljne pravice Evropejcev do življenja, človekovega dostojanstva, svobode in varnosti. Projekt se je pričel le mesec po začetku ruske invazije v Ukrajino, s prihodom Boštjana Lesjaka, začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Kijev.

Prepričan sem, da si oba projekta iz Slovenije zaslužita nagrado Državljan Evrope, čeprav se Odbor za to ni odločil,” je zapisal evropski poslanec in zaključil, da se “iz srca zahvaljujem tudi gospodu Lesjaku za njegovo požrtvovalnost in vse kar je naredil za in v imenu Slovenije in Evropske unije!

Uredništvo
Vir: dr. Milan Zver