Na Ginekološki kliniki zaživel kolposkopski center: Pomemben korak v boju proti raku materničnega vratu v Sloveniji

V 2. nadstropju Leonišča so 14. februarja 2022 svečano odprli novi multidisciplinarni kolposkopski center Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Običajno se kolposkopska preiskava opravi zaradi patološkega izvida brisa materničnega vratu in izjemoma po pozitivnem izvidu testa HPV ali zaradi sprememb na zunanjem spolovilu, nožnici ali materničnem vratu, ki jih je pri pacientki s prostim očesom pri pregledu opazil ginekolog.

Kolposkopski center v Leonišču je prvi center v Sloveniji, ki omogoča poglobljeno kolposkopsko obravnavo in glede na izvid kolposkopskega pregleda nadaljnjo diagnostično in terapevtsko ukrepanje. Odslej bo deloval v popolnoma prenovljenih prostorih, ki so opremljeni s sodobno medicinsko in tehnično opremo ter z informacijskim, koordinacijskim in nadzornim sistemom.

Trak sta prerezali vodja prenove in vzpostavitve kolposkopskega centra prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., in vodja državnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med, na dogodku pa je spregovoril tudi gostitelj, strokovni direktor Ginekološke klinike prof. dr. Borut Kobal, dr. med.

Odprtje centra pomeni še en pomemben korak na poti zmanjšanja zbolevnosti in umrljivosti za rakom materničnega vratu v Sloveniji.

Uredništvo, J.V.
Vir: Klinični center Ljubljana