15. februar obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Vsako leto v Sloveniji za rakom zboli približno 80 otrok in mladostnikov. 

Društvo Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom, za mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki ga obeležujemo vsako leto 15. 2., organizira vseslovensko akcijo ozaveščanja. K sodelovanju pri ozaveščanju so bile vabljene vse šole, vrtci, občine in prav vsak posameznik. Prav vsi pa si lahko pripnemo zlato pentljo in s tem pripomoremo k ozaveščenosti. Pomagajmo Junakom, da bodo njihovi dnevi vsaj nekoliko lažji in lepši!

Zadnjih 14 dni smo vsi spremljali tudi akcijo “Katra za dober namen”, ki jo je organiziral bivši predsednik države Borut Pahor. Akcija se konča danes ob 12 uri, uradna razglasitev najvišjega dražitelja – ponudnika pa bo danes ob 17. uri.

Znesek, ki ga bo Borut Pahor prejel, se bo v celoti razdelil Društvu Zlata pentljica in društvu Junaki 3. nadstropja.

Danes so v društvu ustvarili objavo z novim videom, v katerem lahko spoznamo junake 3. nadstropja Pediatrične bolnice ali pa njihove najbližje.

Ob videu so zapisali:

Odštevanje je končano! Danes je…
15.2. – MEDNARODNI DAN BOJA PROTI OTROŠKEMU RAKU
 
Zato si pripnimo zlato pentljo in izkažimo spoštovanje vsem Junakom in Junakinjam:
– otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom,
– vsem, ki so premagali otroškega raka,
– družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka,
– zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.
Veseli smo, da lahko na današnji dan predstavimo naš čisto novi video z naslovom ODKRIJ PRAVE JUNAKE
Z videom dopolnjujemo akcijo ozaveščanja, ki je s plakati po vseh večjih mestih Slovenije potekala ob koncu prejšnjega in v začetku letošnjega leta.
Hvala vsem Junakom, staršem in sorojencem zvezdic, ki ste sodelovali! In iskrena hvala Davidu, ki ga je profesionalno zmontiral.
Danes pripravljam tudi dogodek na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike. V 3.nadstropju bo otroke bo obiskal znani pisatelj, Primož Suhodolčan
Družbo pa mu bo delal naš Medo Mato.

Tudi vsi mi lahko pomagamo resničnim in pravim junakom, vsem tistim, ki se v 3. nadstropju borijo za svoja življenja.

V društvu so se odločili, da letošnji mednarodni dan posvetijo osveščanju ljudi, kako pristopiti do obolelih in njihovim družinam. Otroci in mladostniki, ki se borijo s težko boleznijo, si v prvi vrsti poleg zdravja želijo predvsem biti sprejeti s strani vrstnikov in okolice, v kateri živijo.

V ta namen so pripravili deset nasvetov in jih v dneh odštevanja do današnjega mednarodnega dneva boja proti otroškemu raku objavljali na svoji spletni strani in družabnih omrežjih.

10 NASVETOV, KAKO PRISTOPITI DO DRUŽIN OTROK Z RAKOM IN KAKO NE

Uredništvo, J.V.