Vir: Twiter

Potem ko je ljubljanski župan Zoran Janković na včerajšnji novinarski konferenci znova poudaril, da bo za prihajajočo ogrevalno sezono v Ljubljani plina dovolj, moravški župan Milan Balažic opozarja, da se bodo v prestolnici greli na račun »uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi«.

Zaradi bližajoče se ogrevalne sezone, se zaradi zapletov, povezanih z dobavo plina, mnogi sprašujejo, ali bo virov toplote dovolj za vse prebivalce Ljubljane.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na včerajšnji novinarski konferenci pred ogrevalno sezono prebivalce prestolnice miril, da bo Ljubljana na toplem. Med drugim so za to namenjene zadostne zaloge premoga, iz Indonezije je na poti ladja s 145 tisoč tonami premoga, januarja pa prihaja nova ladja z enako količino, je pojasnil.

Janković razkuril župana Moravč

Župan občine Moravče Milan Balažic protestira proti včerajšnjim izjavam ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Balažic je Ljubljančane opozoril, da se grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi. Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se namreč odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit.

Ljubljančani se grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi

»Kot župan Občine Moravče najostreje protestiram proti temu brezsramnemu Jankovićevemu načrtu. Prebivalci naše prestolnice morajo vedeti, da se pozimi grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi.

Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se namreč iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6.500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga tvorijo strupene težke kovine. Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in tudi živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije,” opozarja Balažic.

Naj sramota zadane župana prestolnice države

»Državljani prvega reda, Ljubljančani, so tako na toplem, ljubljanski župan se znebi nevarnega odpadka, država pa ne stori prav ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi, saj so to državljani drugega reda. Ker so inšpekcije neučinkovite, zastrupljanje očitno v skladu z zakonom, slovenska sodišča pa nesposobna soditi v razumnem roku, ljubljanskega župana Jankovića obveščam, da imamo njegovega neodgovornega delovanja Moravčani dovolj. Ker ne gre drugače, bomo primer prenesli na ustrezna evropska sodišča. Naj sramota zadane župana prestolnice države, ki se hvali s svojo zeleno podobo, izza katere se skrivajo strupene rane, ki jih je s soglasjem prav te politike ustvaril umazani kapital,« se glasi izjava, objavljena na spletni strani občine Moravče.

Preberite tudi:

Janez Janša: “Ko Zoran Janković spet laže”

U. C.