Na Mestni občini Ljubljana se tudi letos pridružujejo obeleževanju svetovnih dnevov boja proti nasilju nad ženskami, ki potekajo od 25. novembra do 10. decembra. Med ostalimi aktivnostmi pripravljajo tudi okroglo mizo o vplivu nasilja na zdravje žensk.

Nasilje nad ženskami in dekleti ostaja ena najpogostejših kršitev človekovih pravic na svetu. Organizacija združenih narodov ocenjuje, da je po svetu skoraj vsaka tretja ženska vsaj enkrat v življenju žrtev fizičnega in/ali spolnega nasilja, večinoma s strani intimnega partnerja.

Ženske doživljajo nasilje v različnih okoljih, tudi na delovnem mestu, svetovnem spletu ipd., problematika pa se še poglobi, ko smo v družbi soočeni s stresnimi okoliščinami, kot so npr. pandemije in/ali različni konflikti.

Mednarodni znak za pomoc pri nasilju v druzini FB

Preprečevanje in odzivanje na nasilje nad ženskami in dekleti je v skladu z usmeritvami Svetovne zdravstvene organizacije prednostna naloga na področju javnega zdravja, enakosti spolov in človekovih pravic. Intimno partnersko (fizično, spolno in psihično) nasilje lahko negativno vpliva na telesno, duševno, spolno in reproduktivno zdravje žensk, v nekaterih okoljih pa lahko poveča tveganje za okužbo z virusom HIV. Povzroča resne kratkoročne in dolgoročne fizične, duševne, spolne in reproduktivne zdravstvene težave žensk. Prav tako vpliva na zdravje in dobro počutje njihovih otrok. Povzroča visoke socialne in ekonomske stroške za ženske, njihove družine in družbo.

Zdravstveni sektor ima pomembno vlogo pri zagotavljanju celovite zdravstvene oskrbe ženskam, ki doživljajo nasilje, obenem pa lahko predstavlja vstopno točko za napotitev žensk k drugim podpornim storitvam.

Vpliv nasilja na zdravje žensk

Na Mestni občini Ljubljana v okviru dnevov boja proti nasilju nad ženskami skupaj z Zdravstvenim domom Ljubljana v četrtek, 30. novembra 2023, ob 13. uri v Mestni hiši pripravljajo okroglo mizo z naslovom Vpliv nasilja na zdravje žensk, na kateri se bodo osredotočili na zdravstveni vidik posledic nasilja na telesno in duševno zdravje žensk. Razprava bo potekala tudi o reproduktivnem zdravju žensk in o spolnih zlorabah, o obravnavi žrtev nasilja, preventivnih aktivnostih in sistemski obravnavi nasilja s poudarkom na zdravju, o zdravstvenem sistemu v podporo žrtvam nasilja ter duševnem zdravju žensk.

Okroglo mizo bo vodila družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček iz ZDL, poleg nje pa bodo sodelovale še Tinkara Srnovršnik, ginekologinja iz ZDL, Mirela Čorić s Policije, Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo in Dragana Glišovič Meglič s Centra za psihološko svetovanje Posvet. Pogovor bo namenjen strokovni in laični javnosti.

Ker je nasilje nad ženskami mogoče preprečiti in ker rešitev vidijo tudi v močnih odzivih, vključno s preventivo, vas organizator vabi, da se pridružite.

Nasilje ni vedno vidno FB

spletno uredništvo
Vir: MOL