Od petka do nedelje, od 17. do 19. maja 2024, je v Ljubljani in okolici potekala že 24. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Potres – Ljubljana 2024, na kateri so preizkusili sprejem, namestitev in uporabo tuje reševalne pomoči, reševalne sposobnosti vodnikov in psov v ruševinah in pri iskanju pogrešanih oseb v naravi.

Vaja je bila zastavljena tako, da je v kar največji meri posnemala resnično situacijo. Osnova vaji je potresna nevarnost osrednjega dela Slovenije ter predpostavka o potrebi po mednarodni reševalni pomoči ob potresu. Poudarek pri izvajanju aktivnosti ekip vodnikov reševalnih psov je bil na najdbi pogrešanih. Ekipe vodnikov reševalnih psov so morale biti na razpolago za reševanje ves čas vaje in niso imele vnaprej znanega urnika, vrste dela, niti števila pogrešanih oseb.

Kako je potekala vaja

bazni tabor

Prvi del vaje se je začel v petek zvečer s postavitvijo baznega tabora z vsemi elementi logistike (terenska oskrba z elektriko, vodo, sanitarijami, kuhinjo, jedilnico) in vodenja (vodstvo reševanja in Enota za podporo vodenju z vozilom za zveze). Sobotni del vaje se je začel s prihodom, sprejemom in namestitvijo ekip v baznem taboru, zaključil pa s seznanitvijo nalog, torej s posledicami potresa in nalogami ekip, ki so prišle na pomoč v Ljubljano.
Na vaji je sodelovalo 18 ekip vodnikov reševalnih psov iz tujine in Slovenije, vsaka je bila sestavljena iz treh vodnikov in treh psov. V 15. urah neprekinjenih aktivnosti so morali opraviti 10 nalog na različnih delovnih točkah:

  • iskati pogrešane osebe v ruševinah
  • iskati pogrešane osebe v naravi
  • premagati ovire s pomočjo vrvne tehnike
  • nuditi prvo pomoč
  • opraviti orientacijski pohod

vodniki in psi v akciji

Ekipe so morale v času reševanja same poskrbeti za svojo nastanitev v taboru in prehrano (preverjanje samooskrbnosti), prav tako so morali imeti za opravljanje nalog svojo opremo.

IMG 20230512 185139

Pri organizaciji in izvedbi vaje so sodelovale tiste organizacije in njihovi člani, ki tudi sicer sodelujejo pri zaščiti, reševanju in pomoči v Mestni občini Ljubljana: Oddelek za zaščito in reševanje MOL (organizacija, administrativne zadeve, zveze, prevozi, zagotavljanje  prehrane in druge operativne naloge), Enote za podporo vodenju (zveze, organizacija, načrtovanje, administrativne zadeve), Enota za logistiko sil ZR, prostovoljna gasilska društva Gasilske zveze Ljubljana (vozniki in vozila za prevoz ekip), člani Zveze slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Mestna zveza tabornikov, gasilci Gasilske brigade Ljubljana (zagotavljanje logistike) in ocenjevalci in vodje delovišč (Društvo vodnikov reševalnih psov Slovenije in zunanji strokovnjaki), člani Gorske reševalne službe – Društvo Ljubljana, radioamaterji iz radioklubov Ljubljana, Triglav, Papir Vevče, Fakulteta za elektrotehniko. Skupaj z opazovalci in tekmovalci je ekipa štela približno 250 ljudi.

Spletno uredništvo
Vir: MOL