Ljubljanski policisti opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Žrtve so predvsem starejši

Policisti opažajo, da so žrtve predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo.

Drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Predstavljajo se kot osebe, ki razkužujejo stavbo

Samo v mesecu septembru so na območju Policijske uprave Ljubljana obravnavali štiri primere tovrstnih tatvin. V tem mesecu so policisti opazili, da so tudi storilci prilagodili svoje ravnanje trenutni situaciji in se začeli predstavljati kot osebe, ki so prišle razkužiti objekt zaradi možnosti okužbe s koronavirusom.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa četudi »stopijo samo za vogal«. V kolikor se osebe  izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujejo da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog, oziroma pokličejo podjetje v imenu katerega se predstavljajo. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). Če ste v dvomu, ali ne gre morda za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti.

Ker so praviloma oškodovanci starejše osebe, njihovim svojcem policisti svetujejo, da se o omenjeni problematiki z njimi večkrat pogovarjajo in jih opozorijo na previdnost, ter možna preventivna ravnanja.

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja naj takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policisti občane tudi naprošajo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje pa se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.