V petek, 12. aprila, je v Državnem zboru RS potekala 9. nujna seja Komisije za peticije, ki ji predseduje poslanec Jože Tanko. Na dnevnem redu je bila peticija občine Središče ob Dravi, Ormož in Sveti Tomaž proti postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi.

Uvodoma so na seji spregovorili župani štirih občin, ki nasprotujejo postavitvi izpostav azilnega doma. Prvi je spregovoril Toni Jelovica, župan Občine Središče ob Dravi, ki je izpostavil: “Pred državo moramo biti vsi enaki. Vsi plačujemo davke in prispevke. Tako bi morala pri odločitvah vlada vprašati tudi nas kot lokalno skupnost, kaj si o tem mislimo.

Danijel Vrbnjak, župan Občine Ormož je poudaril, da so tako občani kot vse sestave občinski svetov prepričljivo enotni glede nasprotovanja azilnim domovom: “Na seji treh občinskih svetov, kjer smo izglasovali sklep, da vložimo peticijo, smo za glasovali vsi, ne glede na politično barvo: Levica, Svoboda, SD, SDS, Nova Slovenija. Čisto vsi smo bili za to, da se azilni dom tam ne postavlja.

Župan Mirko Cvetko je opozoril na ignoriranje lokalnih skupnosti s strani vlade: “18 let sem župan Občine Sveti Tomaž. Ne pomnim tega, da bi se kakršenkoli sklep sprejemal tako enostransko, kot je vlada sprejela sklep o postavitvi azilnih domov. Vedno se je vprašalo lokalno skupnost, vedno se je posvetovalo, vedno smo imeli možnost povedati svoje mnenje. V tem primeru tega ni bilo.

Na to je opozoril tudi Ivan Molan, župan Občine Brežice: “To enostransko sprejetje tega sklepa je eno največjih ponižanj in pa žalitev naših občanov odkar sem župan, pa sem že dal skozi 7 različnih vlad.” Opozoril je tudi na to, da se poslanka Svobode iz njihove občine Nataša Avšič Bogovič ne upa svojim ljudem razložiti, kako so azilni domovi dobri za Brežice in je polna izgovorov.

V nadaljevanju so na seji razpravljali poslanci državnega zbora. Andrej Kosi je dejal: “Od Roberta Goloba smo poslušali, kako bo njegova politika temeljila na svobodi in ne bo takšna kot politika Janeza Janše, ko so govorili, da je vladala diktatura. /…/ A Golobova vlada  je sprejela sklep, da se v Središču in na Obrežju vzpostavita izpostavi azilnega doma, brez da bi se o tem predhodno posvetovala z lokalno skupnostjo. Dejansko je bilo to sprejeto diktatorsko, avtoritativno.” Kosi je opozoril tudi na izkoriščanje azilnega sistema: “Zakon govori, da v kolikor prosilec za azil prostovoljno zapusti azilni dom, se ga obravnava kot nedovoljen prehod meje. Migranti, ki prihajajo v našo državo, izvajajo nezakonita dejanja. Prihaja do zlorabe azila. Ta zloraba je kaznivo dejanje. Migranti torej zlorabljajo sistem.

Mag. Branko Grims je bil jasen: “Varnost Slovencev bi morala biti vaš prvi problem. Nihče ni pred Slovenci. Nobena pravica nobenega tujca ne more biti pred ustavno pravico Slovenk in Slovencev, da je spoštovana njihova osebna integriteta in zagotovljena varnost. In s tem bi se morali ukvarjati, ne pa s tujci. /…/ Za oskrbo migrantov se zapravlja milijone in miljone evrov. Namesto, da bi jih dali za slovenske družine, za zdravstvo, za starejše, za človeka vredno življenje vseh v Sloveniji, ki so si to zaslužili. Ampak to je politika te vlade in temu se je potrebno upreti.”

Poslanka Alenka Helbl je bila prav tako neposedna: “Zavozili ste, predstavniki vlade in ministrstev. Zavozili ste v tem konkretnem primeru vse reševanje te migrantske problematike Ne imenujte me homofobna ali rasisitka, ker to v nobenem primeru nisem. Problem ni v tem, kaj smo. Problem je v solidarnosti. Morda do migrantov, ampak predvsem do naših državljanov.

Na to, da se vlada ne ukvarja z resničnimi problemi, je opozoril tudi poslanec Anton Šturbej:Ta vlada se veliko bolj aktivno ukvarja z migranti, čeprav ima v svoji državi bistveno več problemov. /…/ Intenzivno se ukvarja z migranti, čeprav imamo problem z upokojenci, zdravstvo, sodstvo, imamo romsko skupnost, ki je ne rešujemo, brezdomce, socialno šibke, poplave, plazove, dolgotrajno oskrbo. Ukvarjamo pa se z migranti, kot da je to največji problem.

Poslanci koalicije so ob sklepu seje glasovali proti obema predlaganima sklepoma, in sicer da komisija pozove vlado, da prekliče sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnih domov na območju bivših mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi, ter da komisija pozove vlado, da azilnih domov ne vzpostavlja mimo volje lokalnega prebivalstva, lokalne skupnosti pa vključi v procese odločanja.

 

Spletno uredništvo
Vir: poslanska skupina SDS