Ko kmetje protestirajo, država že krvavi! #video #foto

Slovenski kmetje vladi sporočajo: “Preden spet sedemo za pogajalsko mizo, zahtevamo: takojšen umik uredbe o programu o upravljanju območij Natura 2000, takojšen umik zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali, ki daje tečajnikom iz NVO-jev pooblastila veterinarskih inšpektorjev in kontrolorjev! Po umiku zakona in uredbe zahtevamo, da v roku 14 dni pošljete smiselne predloge rešitev za ostale zadeve! V kolikor to ne bo izpolnjeno, se ne bomo pogajali naprej, temveč bomo še stopnjevali protestne aktivnosti! Dovolj je!”

Kmetje pravijo, da so se organizirali, ker imajo dovolj. Svoje zahteve do vlade so združili v nekaj točk. Najprej so izpostavili, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, nadaljevali so z zahtevami, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da se neposredna plačila usklajuje z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, ki jim povzroča škodo, da so ukrepi oblasti jasni in administrativno nezahtevni, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč in da se zavrne uredba o trajnostni rabi  fitofarmacevtskih sredstev. Prav tako pa zahtevajo, da se zmanjša območje Natura 2000.

Sindikat kmetov Slovenije je že pred dnevi zapisal:

Sindikat kmetov Slovenije in druge nevladne organizacije s področja kmetijstva sporočamo, da smo ogorčeni nad včerajšnjim odzivom predsednika vlade Roberta Goloba nad našo napovedjo protestnih aktivnosti. Kot smo že večkrat poudarili, za nami stojijo zgolj in izključno kmetje, ki si želijo le normalnih pogojev za kmetovanje. Poudarjamo, da nikakor nismo povezani z nobeno politično stranko. Očitek, da je v ozadju politika in ne dejanski interes kmetijstva, nas milo povedano žali. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je na včerajšnji tiskovni konferenci jasno povedal: »Za nami niso politične stranke, mi smo stanovske organizacije, ki se zavzemamo za prihodnost slovenskega kmetijstva. Politika bi težave lahko uredila, pa ni, zato smo stvari vzeli v svoje roke.«

Stanje v kmetijstvu je nevzdržno, mladi – kljub veliki želji po kmetovanju – teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali. Starejši pa bodo kmetije zaprli. Ogrožena je prehranska varnost in javno zdravje prebivalcev Slovenije, zato prosimo, da se nas, predstavnike kmetijstva, obravnava resno. Z izjavami, da za nami stoji politična stranka, se zavaja javnost, preusmerja pozornost in minimalizira težave, v katerih so se znašli slovenski kmetje.

Od pogajanj z vlado smo odstopili izključno zato, ker so nam v odgovor na naše zahteve poslali gradivo z argumenti, zakaj se težav, ki pestijo kmete, ne da rešiti. Sodu je izbil dno še predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci vložili v zakonodajni postopek, ne da bi ga prej uskladili s stroko in kmetijskimi nevladnimi organizacijami.

Poudariti želimo, da slovenski kmetje čutijo odgovornost do okolja, do živali in do potrošnikov. Slovenija je ena redkih držav, kjer lahko iz pipe pijemo čisto pitno vodo in kjer je zdrava, lokalna in varna hrana na dosegu roke. Zato si želimo, da kmetje dobijo spoštovanje, ki si ga zaslužijo.

Na protestnem shodu kmetov v Ljubljani je po ocenah predsednika Sindikata kmetov Slovenije Antona Medveda sodelovalo okoli 1.500 traktorjev. Temu so se pridružili tudi ljudje, ki so se zbrali na Trgu republike in po prvih ocenah jih je bilo več tisoč.

Predsednik sindikata je izjavil, da: “Ko kmetje protestirajo, država že krvavi!”

Družabna omrežja so polna posnetkov in fotografij z današnjega protesta. Med njimi je ogromno tistih, ki kmete podpirajo, a so tudi taki, ki se namesto v vsebino in razumevanje, spuščajo v cene traktorjev, ki so bili v Ljubljani.

Kmetje rešitve pričakujejo takoj.

 

Uredništvo, J.V.