V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmskih dogodkov s prilagoditvami za gluho in naglušno občinstvo. Drugi dogodek tega sklopa bo potekal v četrtek, 25. aprila 2024, ob 17. uri.

Pomen enakovredne dostopnosti kulturnih vsebin
V Kinodvoru se zavedajo pomena enakovredne dostopnosti kulturnih vsebin, zato si bodo v prihodnje še intenzivneje prizadevali za vključujočo filmsko kulturo. V letošnjem letu s finančno podporo Ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije tako začenjajo s projektom Kinodvor za gluhe in naglušne.

Projekt bo obsegal deset dogodkov, kjer bodo zagotovljeni slovenski podnapisi tudi za slovenske filme, pogovori z gosti pa bodo potekali z izpisovanjem podnapisov v živo na platno in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

Dogodki bodo potekali v okviru rednih programov za različne generacije: Kinobalon – za otroke in mlade, Kinodvorov šolski program, Kinotrip – mladi za mlade, abonma za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi ter redni popoldanski oziroma večerni program za odrasle.

25. aprila film Radikal
Prvi dogodek projekta so v Kinodvoru organizirali že marca v abonmaju za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi. Na sporedu je bil film Poletje ‘91 (2021), po projekciji pa so se o filmu pogovarjali z režiserjem filma Žigo Vircem in novinarjem Alijem Žerdinom. Odziv skupnosti gluhih in naglušnih je bil izjemno pozitiven.

Radikal, vir: Kinodvor

Drugi dogodek Kinodvora za gluhe in naglušne bo v četrtek, 25. aprila, ob 17. uri. Na sporedu bo navdihujoč film Radikal (Christopher Zalla, 2023), ki je posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju. Projekciji filma bo sledil pogovor z dr. Marjetko Kulovec, učiteljico v Zavodu za gluhe in naglušne ter prvo gluho doktorico znanosti pri nas.

Brezplačne vstopnice za skupnost gluhih in naglušnih
Za skupnost gluhih in naglušnih so za dogodke projekta Kinodvor za gluhe in naglušne na voljo brezplačne vstopnice. Prevzamejo jih lahko pri blagajni Kinodvora z izkaznico Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ali z evropsko invalidsko izkaznico.

Več informacij o projektu lahko preberete na spletni strani Kinodvor za gluhe in naglušne.

Projekciji filma bo sledil pogovor z dr. Marjetko Kulovec, učiteljico v Zavodu za gluhe in naglušne ter prvo gluho doktorico znanosti pri nas. Pogovor bo potekal z izpisovanjem podnapisov v živo na platno in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

 

Spletno uredništvo
Vir: Kinodvor in MOL