V Sloveniji je bilo v sredo opravljenih 5622 PCR-testov in potrjenih 1335 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 21.834 hitrih antigenskih testov. Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je v državi trenutno aktivno okuženih 13.395 oseb.

Trend obolelosti s koronavirusom na dan 31. 3. 2021

Bolnišnično zdravljenje trenutno potrebuje 518 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 108 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 43 pacientov. Umrlo je sedem oseb, je vlada sporočila na svojem Twitter profilu.

Kako resna je situacija je na današnji vladni novinarski konferenci ponazoril Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan.

“Včeraj je bilo potrjenih 1.335 okužb. Od teh jih bo približno 80 odšlo v bolnišnico, 20 jih bo končalo v intenzivnih oddelkih, 10-15 jih bo verjetno umrlo,” je opozoril Cizelj iz Instituta Jožef Stefan.

Konec tretjega vala lahko pričakujemo konec junija

Po njegovih napovedih lahko konec tretjega vala pričakujemo konec junija, ključno vlogo pa bosta odigrali precepljenost in prekuženost. Z ukrepi in zaprtjem države lahko po drugi strani bistveno vplivamo na zmanjševanje pritiska na bolnišnice. Takoj po izteku teh 11 dni sicer še ne bo mogoče oceniti, ali smo bili z zaprtjem uspešni, se pa bo to pokazalo kasneje, je še povedal Cizelj.

U. C.