Ponedeljkovi podatki o okužbah, ki jih je vlada sporočila na Twitter profilu kažejo, da je bil izpolnjen drugi pogoj in da je Slovenija prešla v oranžno fazo. Sedemdnevno povprečje okuženih na dan je padlo pod tisoč in znaša 842. Prvi pogoj, hospitaliziranih manj od tisoč, za oranžno fazo je bil izpolnjen že pretekli četrtek. Vlada bo o sprostitvah predvidoma odločala na današnji seji.

 

Vir: Vlada RS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj se predvidoma sprošča v oranžni fazi?

V ponedeljek je bil izpolnjen še drugi pogoj za prehod Slovenije v oranžno fazo. V tej fazi je predvidena vrnitev v šole za preostale razrede osnovne šole in za zaključne letnike srednjih šol po programu C. Na fakultetah se bodo lahko opravljali izpiti in seminarji za največ deset ljudi. Odprle pa se bodo tudi ostale servisne dejavnosti in trgovine. V oranžni fazi je dovoljeno tudi zbiranje do 10 oseb ob upoštevanju navodil NIJZ in odprava prepovedi prehoda občinskih meja.

Ko bo izpolnjen pogoj za prehod v rumeno fazo, se bodo v šole vrnili še ostali dijaki, ponovno se bo izvajal pouk na fakultetah, odprli se bodo dijaški in študentski domovi za vse, odprle se bodo preostale servisne dejavnosti, odpravila pa se bo tudi prepoved gibanja v nočnem času v vsej državi.

U. C.