Vir: IG

Od četrtka dalje je na območju celotne Evropske unije v veljavi digitalno covidno potrdilo (DCP). V Sloveniji so ga začeli testirati prejšnji teden.

Digitalno covidno potrdilo

Potrdilo bo na voljo v digitalni obliki na prenosnem telefonu in v papirnati obliki. Poleg osnovnih osebnih podatkov pa bo vsebovalo še informacijo o prebolelosti, cepljenju in če ima oseba negativen izvid testa. Pristojni ob skeniranju kode preverijo veljavnost in pristnost potrdila.

Potrdilo bodo tako v nekaterih državah članicah uporabili tudi kot dokazilo PCT za prenočitve v hotelih, večerje v restavracijah in obiske dogodkov. Med drugim so se za to možnost odločili v Avstriji in pri nas.

Nova pravila za vstop v Hvaško

Od 1. julija za vstop na Hrvaško veljajo nova pravila. Hrvati za vstop v državo po novem držav več ne ločijo po barvah, ampak za vstop zahtevajo zeleno digitalno potrdilo, drugo dokazilo o cepljenju ali prebolevnost, trejta možnost pa je negativni hitri ali PCR-test.

Pred vstopom na Hrvaško se je potrebno prijaviti tudi na strani Enter Croatia.

Vstop v Hrvaško je torej možen, če imate:

  • digitalno potrdilo s QR kodo,
  • potrdilo o negativnem PCR, ki velja 72 ur ali hitrem antigenskem testu na SARS-CoV-2, ki velja 48 ur,
  • potrdilo o polnem cepljenju, ki velja takoj po cepljenju (razen v primeru cepljenja s cepivom Janssen, kjer je treba počakati 14 dni),
  • potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela covid-19 v zadnjih 180 dneh,
  • potrdilo o prebolelosti ter da je oseba znotraj šestih mesecev cepljena z enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo o enkratnem odmerku cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju, potrdilo o enkratnem odmerku cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju,

V kolikor vstopate v Hrvaško brez zgoraj navedenih dokazil imate tudi možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer vam bo odrejena karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

U. C.