Svet RTV Slovenija je na seji 27. 3. 2024 sprejel nove programske standarde RTV Slovenija. V dokumentu so med vrednotami javnega medija naštete denimo univerzalnost, neodvisnost in avtonomnost. Z namenom, da bi RTV Slovenija izpolnjevala upravičena pričakovanja javnosti, pa upošteva pluralni in večkulturni značaj slovenske družbe.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert je na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s programskimi standardi RTV Slovenija.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Svet RTV Slovenija je na seji 27. 3. 2024 sprejel nove programske standarde RTV Slovenija in sicer po 18 letih od sprejetja dozdajšnjih. Dokument je z včerajšnjim dnem tudi začel veljati.

V dokumentu so med vrednotami javnega medija naštete denimo univerzalnost, neodvisnost in avtonomnost. Z namenom, da bi RTV Slovenija izpolnjevala upravičena pričakovanja javnosti, pa upošteva pluralni in večkulturni značaj slovenske družbe. Glede na to zagotavlja program, ki vključuje raznolikost mnenj in stališč, sprejema različnost, politična in verska prepričanja ljudi in prispeva k strpnosti ter posreduje vrednote, ki pomagajo ustvarjati soglasje o temeljnih vprašanjih družbe.

Glede na navedeno me zanima:

1. Nezadovoljstvo nad javno RTV, ki bi morala skrbeti za objektivno in neodvisno poročanje, je vse večje. Kaj bo torej RTV spremenila, da bo upravičila pričakovanja raznolikega občinstva?

2. Za kakšen večkulturni značaj slovenske družbe gre, ki že do sedaj ni bil upoštevan?

3. Prosim za podatke po minutažah in časovnih intervalih informativnega programa RTV, kako je zagotovljena raznolikost mnenj in stališč ter politična različnost.

Spletno uredništvo
Vir: Poslanska skupina SDS