Foto: Pinterest

Organizatorji Maratona Franja BTC City – Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev – so na včerajšnji novinarski konferenci napovedali jubilejno 40. izvedbo tega kolesarskega praznika, ki se bo letos odvijal drugi junijski vikend, od 12. do 13. junija 2021. Maraton, ki se že 19 let zapored odvija ob generalnem pokroviteljstvu družbe BTC, bo potekal ob upoštevanju vseh potrebnih covid ukrepov, navodil zdravstvene stroke in Mednarodne kolesarske zveze.

 

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z dolgo tradicijo v Sloveniji in del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series. Letošnja 40. izvedba bo vključevala pet preizkušenj različnih zahtevnosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), Barjanka Hervis (83 km), IKEA Family družinski maraton (25 km) in Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1200 m). V letošnjem programu je tudi start zadnje (pete) etape Dirke po Sloveniji v BTC City Ljubljana; celotna etapa bo potekala po trasi male Franje in se zaključila v Novem mestu.

O priljubljenosti Franje med slovenskimi ljubitelji kolesarjenja priča podatek, da so 1. junija organizatorji zabeležili skupno že preko 2700 prijav za malo, veliko, družinsko in otroško preizkušnjo ter Barjanko. Letošnji jubilejni maraton poteka pod sloganom »Od Franje do Toura« in s tem širi sporočilo o Franji kot zibelki slovenskih kolesarskih šampionov kot je Tadej Pogačar, ki je v lanskem letu osvojil najprestižnejšo dirko Tour de France in je svojo kolesarsko pot pričel prav v KD Rog in na Franji.

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City in športni direktor Ale BTC Ljubljana, je ob 40. ponovitvi Maraton Franja ponosen na organizacijsko odličnost in podporo številnih prijateljev kolesarstva: »Vsi organizatorji smo ponosni, da letos s Franjo praznujemo 40. rojstni dan. Da je zamisel, ki je zrasla v glavah nekaj zagnanih posameznikov pred več kot 40 leti, prerasla v prireditev s preko 7.000 tekmovalci v običajnem letu in z 2.000-člansko organizacijsko ekipo. Ponosni smo, da je to postala velika zgodba, ki povezuje in navdihuje ne le tekmovalce, ampak tudi številne partnerje in prijatelje kolesarjenja. In vztraja tudi ob izrednih okoliščinah. Ne pozabimo: prireditev, kot je Franja, že ob »običajnih« razmerah predstavlja izjemen organizacijski in logistični izziv. Njena izvedba v času epidemije pa v formulo doda še elemente zaščitnih ukrepov. Zato posebna zahvala tisočim prostovoljcem in podpornemu osebju, ki bodo prihodnji vikend skrbeli za varno in prijetno jubilejno »Franjanje« po Sloveniji.«

Vir: Maraton Franja BTC City

Zaradi omejitev, ki jih še vedno narekuje epidemija, bo ob maratonu potekal skromnejši spremljevalni program, vendar bo klub temu Tadej Pogačar pozdravil udeležence Franje na startu v BTC Cityu Ljubljana.

Na jubilejno Franjo se bodo podali tudi Roman Blatnik, Ljubo Dobaj, Dušan Dobnikar, Jože Dovžan, Ivan Ertl, Bojan Mandeljc, Konrad Merlak, Milovan Plahuta, Andrej Repovš in Ferdinand Vičič, kolesarji, ki so odpeljali vseh 39 maratonov Franja.