(Foto: FB Marjan Šarec)

Karte na političnem parketu – predvsem tranzicijski levici – se ta trenutek močno mešajo z napovedjo združevanja starih in novonastalih strank ter pobud, ki šele nastajajo, v nove predvolilne koalicije. KUL, koalicija opozicijskih strank LMŠ, SD, SAB, Levice in nepovezanih poslancev, so bile kljub medsebojnim sporom in po zaslugi izdatne medijske podpore svoj čas edina alternativa desnosredinski koaliciji.

Kot piše portal Nova24TV naj bi se za skupni nastop na volitvah dogovarjali Robert Golob, novonastala stranka Igorja Zorčiča LIDE, DeSUS ter Jure Leben s stranko Z.Dej. Gre za stranke na levici, ki z izjemo Roberta Goloba, s samostojnim nastopom ne bi imele možnosti za uspeh na volitvah, z združevanjem pa so njihove možnosti za uspeh večje. Toda dejstva so neizprosna, volilna baza na levem polu je omejena, konkurenca pa velika, kar povzroča tenzije.

Nevarnosti nove predvolilne leve koalicije močno zaveda prvak LMŠ Marjan Šarec. Če je še nedavno dejal, da povezovanja z novonastalo stranko LIDE ne bo, pa ga lahko skrbi, da se Zorčič z Golobom dogovarja, medtem ko je Šarec ostal na stranskem tiru. Povsem sam in brez podpore. 

“Žrtveno jagnje” bo na teh volitvah zagotovo Marjan Šarec. Njegova LMŠ se praktično po vseh anketah sooča s padcem priljubljenosti, deloma tudi zato, da odločevalci naredijo nov prostor ostalim z večjimi možnostmi. Gre namreč za preizkušen, a ne več tako učinkovit recept, kako tekmovati proti močni SDS in Janezu Janši, še piše Nova24TV. 

Preberite tudi:

(Video) Bivši predsednik vlade se ne spomni oziroma nima odgovora na vse to

T. C.