Vir: Twitter (posnetek zaslona)

Kar šest ur so včeraj v državnem zboru razpravljali člani komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti in sicer na temo domnevnih prekoračitev policijskih pooblastil pri izselitvi pripadnikov avtonomne skupnosti Rog.

Poslanka Levice Nataša Sukič sklicala sejo

Seja je bila sklicana na pobudo poslanke Nataše Sukič (Levica) in kljub temu, da je Sukičeva ob zahtevi za sklic seje predlagala tri sklepe, so na koncu razprave poslanci glasovali le o tretjem, da komisija poziva ministrstvo za notranje zadeve, naj pripravi poročilo o uporabi fizične sile, vključno s solzivcem, gumijevkami, vklepanjem in pridržanji, ki pa tudi ni bil sprejet.

Seje se je kot vabljeni udeležil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je menil, da je prekomerna uporaba sile velika netočnost, saj policija sploh ni vstopila v prostore Roga, ampak je stala za obzidjem.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar je predstavil delo policistov, ki so se po pozivu varnostnikov, ki niso mogli razmer obvladovati sami, odpravili na območje. Kot je povedal, so pri delu uporabili najmilejša prisilna sredstva, kamor sodi tudi solzivec, delovali pa so po načelu sorazmernosti. 

Šest oseb so pridržali, zabeležili pa so tudi več kaznivih dejanj. V policiste je nekdo vrgel steklenico, vanje so metali jajca in pirotehnična sredstva, na nekaterih policijskih vozilih so prerezali pnevmatike, je naštel. Zaradi ene lažje poškodbe s strani policije so ustanovili posebno komisijo, ki bo preučila primer.

Na seji so svoje izkušnje predstavili tudi uporabniki Roga in nekateri, ki so tam tisto noč prespali ter so jih nasilno odvedli iz prostorov. Več poslancev je kot spornega označilo video posnetek, ki ga je za predstavitev uporabil uporabnik Roga Miha Blažič.

Je Levica zlorabila komisijo državnega zbora? Twitter odzivi!

Na seji je zadeve posploševala tudi Violeta Tomič, še ena zvesta navijačica Roga.

Preberite tudi:

(Video) Neverjetno! Toliko nebuloz iz ust poslanke?

Ljubljana, Trubarjeva: V policiste metali jajca in dimne bombe. Na protestu tudi obrazi slovenske politike

U. C.