Vir: Twitter

Včeraj zjutraj nekaj po 7. uri so policisti Policijske uprave Ljubljana na zaprosilo varnostne službe intervenirali na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Pred nekdanjo stavbo tovarne Rog, kjer poteka rušenje dela stavb, so t. i. rogovcem, popustili živci.

Stari objekt Roga bo nadomestil nov

Župan Zoran Janković se je namreč odločil, da bo stari objekt Roga podrl in zgradil novega, ki bo služil “družbeno koristnim inovativnim projektom”. Na drugi strani pa so se oglasili protestniki, ki zatrjujejo, da je bilo z Mestno občino Ljubljana, za čas ko naj bi Rog še vedno imel prebivalce, dogovorjeno drugače. Na MOL-u zatrjujejo nasprotno, piše Nova24TV.

Nekdanja tovarna Rog je postala razvpita po tem, ko so jo zasedli pripadniki različnih alternativnih gibanj. Med drugim so tam skrivali migrante in uživali drogo. Leto dni nazaj pa sta v Rogu Afganistanca posilila mladoletnico.

Z baklami in dimnimi bombami nad policiste

Pri pričetku intervencije s strani policije je bilo na kraju le nekaj oseb, ki pa niso upoštevale ukrepov varnostnikov in prav tako ne zakonito odrejenih ukazov policistov, ter še naprej želele preskočiti ograjo gradbišča, zato so bila zoper njih uporabljena prisilna sredstva. Tekom intervencij se je na kraju zbralo še dodatnih nekaj deset oseb. Osebe so bile večkrat opozorjene, da naj se na samem kraju ne zbirajo, saj gre v tem primeru za kršitve Odloka.

Poškodovanih več policijskih vozil

Okoli 9.30 je pri odpiranju gradbiščne ograje več oseb skušalo vstopiti v gradbišče, kar so poskušali preprečiti varnostniki. Policisti so vseskozi osebe pozivali, da naj s kršitvami prenehajo. Ker je pri tem še prihajalo do kršitev javnega reda in miru so policisti ukrepali in proti več osebam uporabili  prisilna sredstva in sicer potiskanje množice s telesno silo, s ščiti in palico, ter plinski razpršilec. Osebe iz množice so nato na policiste pričele metati bakle in dimne bombe. V posredovanju je bilo pridržanih 6 oseb.

Približno uro kasneje so osebe pričele v policiste metati steklenice in jajca. Policisti so v tem dogodku pridržali še 3 osebe. Nekaj pred 12. uro so policisti prijeli osebo, ki je z nožem prerezala pnevmatike na več službenih vozilih policije. Oseba je bila pridržana.

Na protestu tudi znani obrazi slovenske politike

Kot razkriva uporabnik Twitterja je bilo na protestu je bilo moč opaziti izredno profesorico in poznavalko medijev Sandro Bašić Hrvatin.

Protestu sta se na protestu pridružili tudi poslanki Levice Nataša Sukič, ki je tudi mestna svetnica MOL, in Violeta Tomič. Navajali so, da se je Sukičeva celo prepirala s policisti in poskušala usmerjati njihovo delo, a ji to ni najbolje uspevalo.

Preberite tudi:

(Video) Policijska akcija v središču Ljubljane! Na kraju dogodka tudi poslanka državnega zbora

Jenull in druščina nad Jankovića

Protesta se je udeležila tudi Ljudska skupščina, tako imenovana druščina Jaše Jenulla in poudarila, da so omenjena Jankovićeva dejanja sramotna. “MOL je lagal javnosti, izvoljenim svetnikom in nam, ker Rog ni bil prazen in nihče ni bil obveščen /…/ V času epidemije in zime je nečloveško izselila ljudi. Kar ne kaže na zeleno, socialno, strpno, solidarno, najlepšo prestolnico, za katero se ima,” so dejali danes na novinarski konferenci pred mestno hišo, kjer po njihovih navedbah Janković ni želel nastopiti. Jankoviću tako očitajo predvsem to, da so se skupaj z njim dogovorili za dialog in da so jim še včeraj zatrdili, da ljudi ne bodo izseljevali.

MOL s podrtjem objekta v izdelavo kreativnega stičišča

Mestna občina Ljubljana je v izjavi za javnost zapisala, da si želijo “nekdanjo tovarno Rog prenoviti v Center Rog, javno kreativno stičišče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov”, zato so kot pravijo, junija 2016 začeli z obnovitvenimi deli, ki so bila zaradi nasprotovanja začasnih uporabnikov tovarne Rog začasno ustavljena. Tokrat pa so se odločili zares poseči v problematiko, medtem ko še navajajo, da so jim viri pred samim pričetkom rušenja zatrdili, da je objekt prazen.

U. C.