Javni promet bo stekel v ponedeljek. To morate vedeti pred vstopom na avtobus ali vlak

Foto: nova24tv.si

Številne uporabnike javnega potniškega prometa je razveselila novica vlade, da bo le ta s ponedeljkom ponovno sproščen. Vlada je z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa sredi marca sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji.

 

S ponedeljkom se bo ponovno sprostil javni potniški promet, ob spoštovanju pogojev, ki jih je določila zdravstvena stroka, je potrdil minister Vrtovec.

NIJZ je podal higienske zahteve za izvajalce in za uporabnike javnega potniškega prometa.

  • Predvidene so fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo. V primeru, da le te še ni nameščene mora biti med voznikom in potnikom zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra.
  • Dokler ni vzpostavljena fizična pregrada med voznikom in potniki, se dovoli vstop in izstop le pri zadnjih vratih in se prepreči dostop do voznika za prvo vrsto sedežev. 
  • Izvajalec javnega prevoza mora zagotoviti razkužilo, ki je nameščeno pri  vstopnih/izstopnih vratih. Potniki si morajo pred vstopom v avtobus obvezno razkužiti roke, priporočeno je tudi ob izstopu. 
  • Obvezna je uporaba maske tako za potnike, ki jo uporabljajo ves čas trajanja prevoza, kot tudi za voznika.
  • Vozilo je treba na koncu vožnje (proge), po izstopu vseh potnikov, temeljito prezračiti in še pred začetkom naslednje vožnje razkužiti vse površine, s katerimi so bili potniki lahko v stiku.

U. C.