Več tisoč članov in simpatizerjev Slovenske demokratske stranke je na tradicionalnem srečanju v Bovcu nagovoril predsednik SDS Janez Janša.

Uvodoma se je zahvalil vsem, ki imajo Slovenijo radi in so prišli do čudovite doline Soče. Kot je dejal, nas toliko, kot nas je danes, še nikoli ni bilo. Dejal je, da imamo v Sloveniji stranke, ki temeljijo na programih in delajo za skupno dobro in imamo stranke ali liste ali gibanja, ki se zberejo okrog novih obrazov za to, da so na oblasti, ko pa niso na oblasti, pa jih ni nikjer več.

slika

SDS je stranka vrednot, ki jih zastopamo takrat, ko smo v vladi, pa tudi, ko smo v opoziciji in to smo, kot je dejal Janša, dokazovali tudi ves prejšnji mandat. Izpostavil je, da je bilo naše geslo Gradimo Slovenijo in Slovenijo smo dobesedno gradili, vendar pa na volitvah volilci koaliciji, ki je Slovenijo reševala v času pandemije, niso šteli v toliko dobro, da bi lahko ponovili mandat. SDS je sicer povečala število glasov in poslancev, kar je predsednik SDS izpostavil kot nagrado za dobro delo, vendar sta iz Držabvnega zbora izpadli koalicijski partnerici DeSUS in SMC, ki so ju brutalno napadli in uničili politični nasprotniki, zaradi česar Janša izpostavlja, da poštena politična tekma ni možna. Kot je dejal, ne živimo v normalnih razmerah, kjer bi za naklonjenost volivcev, v družbi, kjer smo različni, kjer imamo različne interese, različne vrednote in različna prepričanja, lahko enakopravno tekmovali. Velikokrat odločajo stari monopoli, večji zvočniki, raznorazni manipulatorji.

V nadaljevanju je Janez Janša podal oceno zadnjega leta takoimenovane svobode. Kot je dejal Janša, zadnje leto poslanska skupina SDS nestrpno čaka, kdaj bo Golobova vlada predlagala kaj, kar bi se splačalo podpreti, saj SDS podpira dobre rešitve, ne glede na to, ali je v vladi ali v opoziciji.  Namesto tega smo dobili vlado, ki nam želi predpisat katere dneve v tednu boste lahko jedli meso in katere ne. Ustanovili so še strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, v katerem sedijo ljudje, ki so mnoge podpornike SDS, pred devetimi leti, v času zrežiranega procesa Patria, med protesti pred sodiščem zmerjali z drhaljo. Zdaj ti ljudje sedijo v nekem vladnem telesu in odločajo o tem, kaj kdo sme in česa ne sme govoriti.

slika

V nadaljevanju govora se je dotaknil stanja vrednot v Sloveniji. Kot je dejal živimo v času, ko se je treba borit za prevlado zdrave pameti, ob tem je izpostavil predvsem teorijo spolov in opozoril na nekatere prisotne, ki so nosili majice z napisom ‘obstajata samo dva spola’. Kot je dejal, bomo morda prihodnje leto potrebovali napise ‘podnevi sije sonce, ponoči sveti luna’.  Ob koncu nagovora je Janez Janša spregovoril še o bližajočih se volitvah v Evropski parlament. Udeležencem je zgotovil, da bo SDS volivcem ponudila najboljšo kandidatno listo doslej. V pripravah nanje pa morajo predvsem okrepiti članstvo, največ v vrstah Slovenske demokratske mladine, ki je starejši člani stranke ne smejo jemati kot konkurenco, je dejal.

Predsednik SDS je dejal, da ima SDS ima za sabo pot, ki je celo nekoliko daljša, kot življenje samostojne Slovenije. Kot je dejal Janša, je to pot številnih zmag, tudi porazov in je pot lekcij. Na tej poti smo se veliko naučili, razen pri eni točki, kje pa je treba lekcijo še vzeti, to je potrpežljivost. Kot je dejal, je treba biti v tem času, ko je na tehtnici veliko stvari, potrpežljiv. Do trenutka, ko bo dejansko možno sestavit trdno koalicijo, ki bo Slovenijo ponovno popeljala na pot, za katero smo glasovali na plebiscitu.

Spletno uredništvo
Vir: SDS