Janez Janša: Če bo ta vlada, to obljubim, da bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni

Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljkovi oddaji »Pogovor s predsednikom« na televiziji Nova24TV predstavil delo vlade v prvih dveh mesecih in času epidemije ter nadaljnje delo vlade s katerim bo Slovenijo popeljala nazaj na predkrizno raven. Predsednik vlade je odgovarjal tudi na vprašanja gledalk in gledalcev.

 

Na začetku je predsednik vlade Janez Janša povedal, da je Slovenija dobila prvo bitko v boju s koronavirusom ni pa še dobila vojne. Uspešno zajezitev širjenja je pripisal spoštovanje ukrepov, ki jih je vlada sprejemala, prebivalci Slovenije pa so jih v veliki meri tudi upoštevali. Janša je poudaril tudi, da je Slovenija sprejemala v primerjavi z nekaterimi državami bistveno milejše ukrepe, ki pa so bili vedno plod večurnega ali celo večdnevnega usklajevanja različnih strok.

Janša je mnenja, da bi bil boj vlade z epidemijo bistveno lažji, če bi vlada Marjana Šarca ob koncu zimskih počitnic izdala določena priporočila. Zaveda se, da vnosa virusa v državo ne bi mogli preprečiti tudi, če bi epidemijo razglasili teden ali dva pred 12. aprilom kot so to storile baltske države, bi pa bil obseg po njegovem prepričanju bistveno manjši kot je bil v tem trenutku.

Premier Janša se je dotaknil tudi ekonomskega položaja Slovenije glede na epidemijo, ki nas je prizadela. »Če bo, kot je napovedano in če bo ta vlada, to obljubim, da bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Torej blaginja ne bo bistveno trpela. To je posledica ukrepov, ki smo jih sprejeli«, je poudaril predsednik vlade.

Del oddaje je bil namenjen vprašanjem gledalcev in gledalk. Prav tako pa je bilo možno tudi glasovanje o sprejetih sklepih vlade v času epidemije, kjer je 97% glasovalcev meni, da so bili ukrepi vlade pravilni.

Pogovor s predsednikom bo vsak ponedeljek ob 20.10 na televiziji Nova24TV.

T. C.