Ko se vladni predstavniki norčujejo iz pacientov

Foto: nomblog.com

Na seji Državnega zbora, kjer so poslanke in poslanci razpravljali o intereplaciji zoper ministrico Milojko Kolar Celarc, si je ministrica dovolila za neznosno dolge čakalne vrste v našem zdravstu okriviti kar nas same. Paciente.

Siol.net

Kaj je dejala?

“Dejstvo je, da ljudje čakajo, toda tudi dejstvo je, da marsikomu ne bi bilo treba čakati tako dolgo, če bi izkoristil možnost, da bi zdravstveno storitev opravil v drugi bolnišnici ali pri drugem specialistu.”

Ministričino mišljenje je podkrepil tudi »večni iskalec prave stranke«, trenutno njen strankarski kolega, Jani Möderndorfer.

SMC

Kaj je rekel?

»Problem pa imamo, zakaj, zaradi tega, ker to, kar je danes ministrica povedla, je zame zastrašujoče in je treba povedati še enkrat na glas, zelo jasno, od 49.500 čakajočih, ki jih tako vpijete in kričite v tej kvoti, ki so preseženi, ki čakajo nenormalno dolgo, se pravi, nad dovoljeno mejo, je, je 60 % teh pacientov preprosto, ne vemo kaj hočejo. In to je njihova suverena pravica, da skačejo sem in tja in se odločajo, da pač enostavno ne bodo šli drugam, kjer imajo možnost, da bi v bistveno krajšem času dobili svojo storitev.«

Medem ko nas torej vladni predstavniki prepričujejo, da smo sami krivi za dolge čakalne dobe in da preprosto ne vemo, kaj hočemo, pa številke vpijejo po čim prejšnji sanaciji. Iz poročila Nacionalnega inšituta za javno zdravje je razvidno, da je v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani npr. za pregled vida za očala v Očesni ambulanti treba čakati 438 dni, v Ortopedski ambulanti 211 dni, v Diabetološki pa 202 dneva.

Celotna seja je dostopna na: Izredna seja DZ o interpelaciji zoper Kolar Celarčevo

S. L.