Foto: eMaribor

Od polnoči na mejnih prehodih veljajo strožji ukrepi, zato na nekaterih prehodih nastajajo čakalne dobe. Slovenci, ki so bivali na Hraškem, lahko vstopajo v Slovenijo brez težav, če le to dokažejo. V kolikor v Slovenijo vstopajo iz držav z rdečega seznama, pa je zanje odrejena karantena.

Ta velja tudi za državljane drugih držav, izjema za vstop v Slovenijo brez karantene velja le za tiste osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, in če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Kmalu po polnoči izdali prve karantenske odločbe

Danes pristojni karantenske odločbe izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na Gruškovju, Obrežju, Metliki in Jelšanah, in na meji z Madžarsko v Pincah ter na brniškem letališču.

Na mejnem prehodu Jelšane sta bili izdani dve odločbi za državljane BiH s stalnim prebivališčem v Sloveniji. 

Po poročanju Radia Slovenija so samo na Gruškovju do 15. ure izdali 24 odločb o karanteni.

Dokaz, da ste bili na Hrvaškem

Vlada je s seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav črtala Češko, Hrvaško in Francijo (kar pomeni, da se uvrstijo na rumeni seznam).

Slovenci se lahko v domovino vrnejo brez težav, če dokažejo, da so bili samo na Hrvaškem, ne pa tudi na primer v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji ali na Kosovem, torej v državah z rdečega seznama. Kot dokazilo velja račun plačila namestitve, turistične takse, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila.

Če morate v karanteno, na voljo naslednji mejnih prehodi

V kolikor prestopate slovensko-hrvaško mejo in pričakujete, da boste prejeli karantensko odločbo se odpravite na mejne prehode Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane. Na teh prehodih bodo prisotne pooblaščene osebe, ki bodo spisale in vročale karantenske odločbe. Oseba, ki bo prišla na kakšen drug mejni prehod in za katero velja obvezna karantena, bo preusmerjena na navedene mejne prehode.

T. C.