Irena Horvat: Pokojninski sistem je krivičen do upokojencev s polno delovno dobo

Irena Horvat je aktivna upokojenka, ki ji zmajkuje prostega časa. Rada potuje po Evropi in obiskuje različne sejme.

 

Danes ste upokojeni, a ste skozi življenje tdno garali. Kaj vse ste delali?

Delala sem kot montažer v Mladinski knjigi, nato kot organizator izobraževanja. Potem se je rodila ideja o odprtju lastnega podjetja, kjer sem bila vse do upokojitve direktorica Cetere, d.o.o., ki je bil Center za tehnični razvoj, organizacjo in izobraževanje. V njem smo pokrivali vse – od ideje do izvedbe izobraževanja. Gre za izobraževanje odraslih na tehniškem področju, organizirali smo tudi strokovne ekskurzije v tuja podjetja ter obiske specialnih sejmov v tujini in doma. Zdaj sem dve leti in pol v pokoju, a se še vedno rada udeležujem različnih izobraževanj in akcij.

Menite, da je pokojninski sistem v Sloveniji pravičen? So upokojenci deležni dostojne pokojnine?

Med tistimi, ki imajo polno delovno dobo, žal niso vsi deležni dostojne pokojnine, ker Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije različno obračunava procent oziroma stopnjo deleža pokojnine, kar se mi ne zdi pravično.

Zaupali ste mi, da radi potujete po Evropi. Kje ste bili in katero mesto vas je najbolj navdušilo?

Zelo rada potujem. Lani sem si naprimer ogledala Evropskegi parlament v Strasbourgu, obiskala Međugorje in Budimpešto, ogledala sem si tudi prestižne ladje tako v Kopru kot v Benetkah. Sicer so me med mesti najbolj navdušili Budimpešta, Strasbourg in Tubingen.

Zanimivo je tudi, da obiskujete različne sejme. Od kod izvira to zanimanje?

Zagotovo iz službe. Takrat smo se udeleževali sejmov iz različnih panog: elektro, strojništva, gradbeništva, ekologije in varstva okolja. Samo v Münchnu smo si ogledali sejem Productronica, tovarne BMW ter sejmov Electronica in IFAT, ki je sejem o upravljanju z vodo, odpadki in ekologijo.

Zahvaljujem se vam za pogovor in vam želim, da bi obiskali čim več sejmov in evropskih mest.

S. L.