Foto: Osebni arhiv

Pogovarjali smo se z notranjim ministrom Alešem Hojsom, ki je tudi podpredsednik največje politične stranke SDS ter kandidat za poslanca na prihajajočih državnozborskih volitvah, ki bodo 24. aprila 2022.

Gospod Hojs danes vas poznamo kot prodornega in uspešnega politika. Mnogi pa ne vedo, da je bila pred vami tudi obetavna športna kariera. Šport imate radi tudi danes. Nam lahko zaupate kaj več o tem?

Kako uspešen bi bil v nadaljevanju svoje nogometne kariere, je težko reči. Res pa je, da sem v tistih mladostniških letih, ko sem skoraj 10 let igral nogomet, bil kar uspešen. V kadetskih in mladinskih vrstah Slovana smo beležili veliko uspehov. Sam pa sem bil celo izbran v mladinsko reprezentanco Slovenije. Sem pa v teh letih igranja, kar nekaj let nosil tudi kapetanski trak ekipe, na kar se spomnim z resničnim ponosom.

Ne moremo mimo vprašanja povezanega z Putinovo agresijo in genocidom nad Ukrajino. Kako ocenjujete trenutno dogajanje v Ukrajini in pogum premierjev Janeza Janše, Petra Fiale in Mateusza Morawieckega, da so v teh kritičnih in napetih dneh obiskali Kijev in na ta način izrazili dodatno podporo Ukrajini? Kaj menite o obsojajočem odzivu levih politikov v Sloveniji do tega obiska?

Danes, ko je že kar nekaj časa od tega obiska, je jasno, kako prelomen je bil ta obisk. V Kijevu se vrstijo državniški obiski eden za drugim in sledijo obisku našega predsednika. Ti obiski so izjemno pomembni na simbolni ravni, saj kažejo enotno podporo demokratičnega sveta borbi Ukrajincev proti Ruskim agresorjem. Po drugi strani, pa so izjemno pomembni tudi na povsem konkretni ravni. Najbrž je vsakomur jasno, da se v tistih delih srečanj, ki niso odprti za javnost, voditelji dogovorijo tudi za vojaško, humanitarno in politično pomoč.

V času predsedovanja Slovenije EU ste vodili ministrski zbor na področju notranjih zadev. Kakšna je bila za vas ta izkušnja in kaj vam pomeni spominski znak Ministrstva za notranje zadeve Republike Litve za posebne zasluge, katerega ste prejel od litvanske kolegice Agnë Bilotaitë.

To priznanje mi izjemno veliko pomeni. Kot predsedujoči svetu, sem se ob beloruski hibridni vojni zoper baltske države, za kar so izrabljali tudi nedolžne migrante, nemudoma zavzel za ustrezno pomoč tem državam. Slovenija je takoj donirala tudi ustrezne tehnične ovire in drugo pomoč, posebej Litvi. Na nek način ga doživljam kot priznanje izjemno uspešnemu predsedovanju.

Na zdravstveno krizo in z intenzivnim zoperstavljanju proti koronavirusu smo kar malo pozabili. Kako je bilo v tem obdobju voditi ministrstvo in se hkrati spopadati s smrtonosnim virusom ter prenašati podtikanja opozicije in nelogične odločitve Ustavnega sodišča in primitivne izpade petkovih politkolesarjev?

V zadnjih tednih smo kar malo pozabili na korono. To kaže na izjemnost človeške narave, ki težavna obdobja pušča v pozabo in se osredotoča na nove izzive. Sta pa leti, ki sta za nami, bili izjemno naporni. Vlada je vseskozi ravnala tako, da v čim večji meri zaščiti zdravje prebivalcev, zadrži uspešno ekonomsko okolje in čim prej zaključi to obdobje. Na drugi strani, pa smo na žalost imeli destruktivno opozicijo, z njimi povezane medije in na žalost tudi ustavno sodišče. Petkovi kolesarji bi bili povsem nepomembni, če jih ne bi v zvezde kovali levi mediji. Bili so zgolj orodje levih političnih strank, ki si same vseh nezakonitosti, ki so jih tekom epidemije zanje izvajali kolesarji, niso upali izvajati. Tako pa je žal zaradi vseh naštetih in njihovih dejanj umrlo več ljudi.

Vaš ministrski resor je izjemno zahteven. Kako se soočate z vsemi težavami, ki jih prinaša?

Drži. Resor je izjemno velik, vodenje pa odgovorno. Moram priznati, da so mi pri vodenju v izjemno oporo odlični sodelavci, pa tudi dolga leta na najodgovornejših mestih v gospodarstvu. Navajen sem sprejemati odločitve, kar je na tem mestu nujno. Prav tako je tehnično razmišljanje, ki ga kot inženir dobro poznam, velikokrat zlata vredno. Seveda pa brez trdega dela, ki se kaže skozi 12 urni delavnik, ni mogoče računati na uspeh.

Spoštovani gospod minister, pod vaš resor sodi tudi Policija. Znana so vaša prizadevanja, da Policija postane izključno apolitična in neodvisna. Pred kratkim pa smo lahko slišali izjavo poslanca SD Matjaža Nemca, da policisti prosijo oz. pozivajo naj stranka SD prevzame ta ministrski resor. Kaj menite o tem?

To potrjuje mojo, že davno izrečeno tezo, da policijo politično obvladuje, oziroma jo je, stranka SD. Poglejte si nekdanje kadre vodstva policije in kje so končali. V glavnem kot politiki te stranke. Poleg tega obvladujejo sindikat v policiji, zato tudi taki pozivi.

Najbolj jasno sporočilo, ki so ga za nadaljevanje politizacije podali, pa je presoja ustavnosti novega zakona. Z zakonom, ki sem ga predlagal in je sprejet, je določeno, da se policisti ne morejo več igrati političnih dvoživk. Torej bili bi apolitični policisti, popoldan pa župani, podžupani, svetniki itd. Tega novi zakon ne omogoča več, kar je pripeljalo do pritoževanj s strani stranke SD. Slednji so tako glasovali proti temu zakonu. Povezave med to stranko in delom policije so evidentne.

Državljanom se obeta večnamenska izkaznica. Nam lahko poveste kaj več o tem projektu?

Gre za biometrično osebno izkaznico, ki bo vsebovala več funkcij. Vloge in izdaja le teh se je že začela. Bo pa še nekaj časa trajalo, da bo z njo mogoče digitalno podpisovati, vstopati v portal javne uprave in jo kasneje uporabljati namesto zdravstvene kartice. Izdane izkaznice imajo izdelano že vso predpripravo v ta namen. So pa seveda nove osebne izkaznice tudi varnostno na povsem drugem, višjem nivoju, kot stare. Gotovo je to eden od projektov, ki je bil izjemno zahteven, a smo ga uspeli pripeljati k življenju.

Za sodelovanje se Vam iskreno zahvaljujemo in vam želimo dober volilni rezultat na prihajajočih državnozborskih volitvah.

T. C.