Foto: Twitter

Na kolegiju predsednice državnega zbora je bila z glasovi vodij poslanskih skupin Svobode, Levice in SD sprejeta odločitev, da bi odstavljali generalnega direktorja RTVS, direktorja televizije in direktorja radia, vse programske svetnike, celoten nadzorni svet RTVS kar po postopku, ki je predviden za vojno, naravne nesreče ali preprečevanje hudih posledic za državo.

Da mora odločitev koalicije v kolegiju predsednice DZ o razglasitvi izrednih razmer za odstavitev vrha RTV potrditi še celoten državni zbor, je zahtevala poslanska skupina SDS, kjer ocenjujejo, da je to primer zlorabe poslovniških določb, ker ni izrednih razmer.

Na ustavno spornost ravnanja vlade z naglim odstavljanjem celotnega vrha, za katerega ne navaja tehtnih argumentov pa je opozorila tudi Zakonodajno pravna služba državnega zbora. 

V poslanski skupini SDS so prepričani, da predlog novele zakona ne ustreza poslovniškim kriterijem za obravnavo po nujnem postopku. Ta določa, da lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku, kadar sprejema zakon, nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države.

Predlog novele je po njihovem mnenju precedens v zgodovini naše države, ogroža pa demokratične temelje zakonodajnega odločanja in grobo posega v neodvisnost in ustroj javne radiotelevizije.

Zahtevo za takojšnjo izredno sejo parlamenta o tej zahtevi SDS pa so, ker se jim mudi čim prej uzakoniti spremembe, vložili koalicijski poslanci.

Preobrat v predsedniški tekmi: Hladen tuš za Marto Kos

T. C.