Gasilci so na ljubljanskih ulicah

Poklicni gasilci so se zbrali na Trgu republike pred Državnim zborom, nato pa krenili pred poslopje vlade na Gregorčičevo ulico, kjer se je shod oziroma protest ravnokar začel.

V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo, da bo vlada gasilce uvrstila v primerne plačne razrede ter odpravila plačna nesorazmerja in  jih enako obravnavala kot nekatere druge skupine.

Gasilske sirene so v centru Ljubljane zelo glasne. Zbrani so gasilci iz cele Slovenije.

Upokojeni gasilec Aleksander Ogrizek je povedal, da je nad delom vlade zelo razočaran in dodal, da: “Z vsemi vladami smo se pogajali, ta vlada pa sploh posluha nima. Na pomoč!”.

Pred vladno poslopje sta prišla tudi minister za obrambo Marjan Šarec in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kljub temu pa so gasilci jasno povedali, da bodo z današnjim programom protesta nadaljevali, saj se do danes nihče ni želel z njimi pogovarjati in danes jim ne bodo vzeli besede. Bodo pa dobili priložnost besede na koncu, če bodo želeli.

Ob nagovoru ministrice za javno upravo in njeni izjavi, da nihče več ne bo plačan pod minimalno plačo, je med gasilci zavrelo in ministrica je sredi govora zapustila prostor pred vladno palačo. Gasilci so napovedali, da v kolikor ne bodo slišani, bodo svoje pritiske še stopnjevali in ob 12.30 uri protest na Gregorčičevi tudi zaključili.

Uredništvo, J.V.