Foto: DARS

Zaradi prometne nesreče je bila štajerska avtocesta včeraj zaprta kar 12 ur, kar je povzročilo nejevoljo številnih voznikov. Na Darsu pojasnjujejo kaj se je dogajalo v času 12 urne zapore.

Kot so zapisali v družbi DARS vse postopke odvažanja tovornih vozil, udeleženih v prometnih nesrečah, izpeljujejo po navodilih in dogovoru s policijo. 

“Tako je bilo tudi v primeru včerajšnje nesreče tovornega vozila na štajerski avtocesti, kjer je zaradi živilskega tovora policija odredila, da bo za odvoz tovora s kraja nesreče poskrbela sanitarna inšpekcija oziroma njen pogodbeni izvajalec”, so zapisali v sporočilu za javnost.

Včeraj ob 5.43 je na odseku štajerske avtoceste med Blagovico in predorom Podmilj v smeri Maribora osebno vozilo znamke BMW z romunskimi registrskimi označbami trčilo v levo varnostno ograjo ter obstalo na voznem in prehitevalnem pasu. Tovorno vozilo s slovaškimi registrskimi označbami se je pri izogibanju trčenju z osebnim vozilom prevrnilo, trčilo v desno varnostno ograjo in se prevrnilo na bok.

DARS je kmalu po prometni nesreči obvestil vse službe sistema za zaščito in reševanje, začel z obveščanjem uporabnikov s spremenljivo prometno signalizacijo in prek Prometnoinformacijskega centra ter naročil pogodbenega izvajalca avtovleke za odstranitev obeh vozil, udeleženih v prometni nesreči. Ko so gasilci in policisti izvedli vse nujne postopke za zavarovanje kraja prometne nesreče in dokazov, smo se lotili reševanja ujetih vozil v zapori.

Foto: Dars

Za odvoz tovora je poskrbela sanitarna inšpekcija

Ob 6.50 je na kraj prometne nesreče prispel Darsov pogodbeni izvajalec avtovleke, podjetje Draganovič, ki pa je lahko odpeljal le osebno vozilo, saj so s strani policije dobili odredbo, da bo zaradi živilskega tovora na tovornjaku (zamrznjenega mesa) za odvoz tovora poskrbela sanitarna inšpekcija. Ob 8.44 so prejeli informacijo, da je sanitarna inšpekcija za odvoz in uničenje mesa pooblastila podjetje Koto.

Med 11. in 14.02 uro je potekal pretovor in odvoz mesa, ki so ga opravila tri tovorna vozila podjetja Koto. V tem času so v družbi DARS skupaj s policijo sprejeli odločitev, da bodo takoj po končanem odvozu tovora odprli en prometni pas, da bi čim hitreje sprostili promet po štajerski avtocesti v smeri Maribora. Tovornega vozila namreč ni bilo mogoče premakniti, da bi lahko sprostili dva pasova. Tako so ob 14.05 odprli prehitevalni pas, odstranitev tovornega vozila pa preložili na nočni čas, ko je na avtocesti manj prometa.

Ob 21.45 so ponovno zaprli avtocesto, dvignili in odpeljali vozilo ter začasno sanirali varnostno ograjo, odsek Blagovica–Trojane pa ponovno odprli ob 23.30.

Preberite tudi:

(Foto) Vozniki pozor! Zaradi nesreče na tem odseku zaprta avtocesta, zastoji tudi na regionalni cesti