Na novembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu bodo evropski poslanci glasovali o priporočilih za naslednje evropske volitve, ki bodo junija 2024.

V njih Evropski parlament objavlja ključna politična sporočila pred organizacijo volitev ter za proces izvolitve predsednika Evropske komisije. Evropski poslanci opozarjajo na veliko količino dezinformacij, na tuja vmešavanja v evropsko demokracijo, opozarjajo pa tudi na to, da mora biti pri izbiri predsednika Komisije izražena volja volivcev. Poleg teh priporočil pa so evropske institucije že potrdile novo sestavo Evropskega parlamenta, ki se bo povečal iz 705 na 720 poslancev.

Ob vstopu v Evropsko unijo je imela Slovenija sedem evropskih poslancev. Z Lizbonsko pogodbo  je pridobila dodaten, osmi sedež. V naslednjem mandatu pa se nam obeta še ena sprememba. Zaradi izstopa Združenega kraljestva ter po posebnem preračunu, ki  upošteva število prebivalcev, bo imela Slovenija skupno devet evropskih poslancev.

Slovenija bo z naslednjimi volitvami imela devet evropskih poslancev. To predstavlja priložnost za še močnejši glas Slovenije v Evropski uniji in priložnost, da še bolj aktivno prispevamo k evropski politiki. Skupno bo po novem izglasovanem predlogu dodatne sedeže dobilo 12 držav članic. Poleg Slovenije po dva sedeža Francija, Španija in Nizozemska, po en dodaten sedež pa Poljska, Finska, Avstrija, Danska, Belgija, Latvija, Slovaška in Irska.

Dodatni sedež za Slovenijo med drugim predstavlja večjo zastopanost na evropski ravni. Manjše države članice imajo tako možnost da dobijo več, kot jim po številčnosti pripada. Po sistemu evropskih volitev naj ne bi nobena država članica dobila manj kot 6 evropskih poslancev. Kljub temu, da imajo velike države več poslancev pa en njihov poslanec zastopa veliko večje število ljudi in je statistično njegova vloga manjša, kot vloga slovenskega evropskega poslanca.

Evropska poslanka Romana Tomc je povedala: “Prav vsi Evropejci, ki imajo volilno pravico, bi morali imeti možnost voliti na prihodnjih evropskih volitvah. Potrebno je razumeti, da lahko le skupaj prispevamo k oblikovanju Evropske unije, ki bo odražala naše vrednote in interese. Vsak glas vpliva na odločitve, ki se sprejemajo na evropski ravni. Vaša udeležba na prihajajočih evropskih volitvah tako ni le pravica, ampak tudi odgovornost. S sprejemanjem odgovornosti lahko prav vi vplivate na boljšo prihodnost za vas, vaše družine, Slovenijo in Evropo.”

Spletno uredništvo
Vir: Evropska poslanka Romana Tomc