zurnal24.si

Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila storjena 23. 2. 2021 na območju Šiške. Neznani storilec je na domu zamotili oškodovanca s pogovorom o izvedbi gradbenih del za telekomunikacijske storitve. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj sto evrov.

Opis storilca

Opis enega storilca: visok med 170 in 175 cm, star 30 do 40 let star, močnejše postave, temnih las, širokega obraza, oblečen v športna temnejša oblačila.

Podoben dogodek se je zgodil tudi včeraj dopoldan na območju Medvod, ko so štirje do sedaj neznani storilci prišli na dom oškodovanca, pri čemer ga je eden izmed storilcev zamotil s pogovorom o pregledu elektro omarice. Med tem časom so ostali trije vstopili v hišo, jo pregledali in prav tako odtujili nakit. Lastnika so oškodovali za nekaj tisoč evrov. Po dejanju so zbežali in se s kraja odpeljali z osebnim vozilom znamke Renault rjave barve.

Policija poziva k previdnosti

“Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.”

T. C.