Dragi pripadniki moškega spola, privoščite si današnji dan

bonatura.si

Kdaj in kako je nastal Dan mučenikov – praznik moških in katera so tradicionalna darila, ki jih lahko ženske poklonite svojemu fantu, možu ali partnerju?

Dan mučenikov ima svoje korenine v krščanski kulturi. 10. marec je namreč dan, ki ga krščanska cerkev obeležuje kot dan mučenikov iz časa vladavine cesarja Licinija (308-324). Dan je označen kot spomin na 40 krščanov oziroma vojakov 12. rimske legije (le-ta je veljala za elitno), ki so raje izbrali mučenje in smrt kot da bi se odpovedali svoji veri. Razlog za obsodbo na smrt je izhajal iz spora med cesarjema vzhodnorimskega (Licinij) in zahodnorimskega (Konstantin) cesarstva. Ker je imel Licinij vse, kar je bilo povezano s krščanstvom za sovražno, je dal v Kapadokiji razglasiti odlok, po katerem so se krščanski vojaki morali odreči svoji veri. Pri tem ga je presenetil odpor štiridesetih vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni umreti za svojo vero. Dan pred smrtjo, so v zaporu napisali  svoje zadnje pismo, v katerem so izrazili željo, da bi bili pokopani v vasi Kryklar, ki se nahaja v Mali Aziji. Vseh štirideset vojakov se je podpisalo pod to pismo in naslednji dan so se predali žalostni usodi. Navkljub vsemu je Licinij dal vojakom zadnjo možnost, da se rešijo smrti. Poleg ledenega  jezera, kjer so vojaki brez oblačil stali, je dal pripraviti tople kopeli za tiste, ki bi se odrekli krščanstvu. Enega vojaka je to res premamilo, a ga je zaradi prehitrega prehoda iz mrzlega na toplo zadela kap. Na njegovo mesto je prostovoljno stopil stražar, ki je spremljal vse to trpljenje in se pridružil junakom v ledenem jezeru. Tako je bilo mučencev ponovno 40. Naslednje jutro so še živim vojakom polomili roke in noge ter jih sežgali na grmadi, njihov pepel pa stresli v reko. Čeprav se je mučenje dogajalo 9. marca, se dan mučenikov v zahodni Cerkvi beleži na današnji dan, 10. marca.

Danes naj bi moški na Dan mučenikov za darilo tradicionalno prejeli suhe slive, trnje in klobaso, kot simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja. Vsekakor pa si moški zaslužijo tudi malce partneričine pozornosti, enako kot jo ženske prejmejo 8. marca na Dan žena.

Dragi moški, iskrene čestitke ob vašem dnevu. Privoščite si ga, saj bo že jutri vse po starem.

S. P.