Dr. Zvone Čadež: Brez varnosti vse pade

Foto: BOBO

Zvone Čadež je doktoriral iz kemijskih znanosti, specializiral se je za področje terorizma. Leta 2004 je prejel naziv častni profesor FBI za boj proti širjenju orožja za množično uničevanje.

Doma ste iz Kozane v Goriških Brdih, a od leta 1993 živite v Ljubljani. Že kot osnovnošolca vas je zanimala glasba, saj ste igrali bobne v skupini Prehod. Lahko poveste, kdo je igral bas kitaro?

Ja, to so bili lepi in brezskrbni časi, ko smo lahko vsak dan, po šoli in popoldanskem delu na kmetiji, večer preživeli na vajah osnovnošolske glasbene skupine Prehod, kjer je bas kitaro igral Aleš Kristančič (www.movia.si), ki je danes »prva violina« slovenskega vinarstva.

Zanimivo. Zaposleni ste na Upravi RS za zaščito in reševanje, specializirani ste za področje terorizma. Kako gledate na pojav le tega v Evropi?

Na ta pojav gledam z žalostjo in zaskrbljenostjo. Prepričan sem, da veliki igralci v Evropi naraščajoči terorizem na stari celini podcenjujejo in mu zato posvečajo premalo pozornosti, posledično pa države namenjajo področju boja proti terorizmu tudi premalo denarja.

Se vam zdi, da je naša vlada pravilno ravnala ob t.i. migrantskem valu?

Nikakor ne. Vlada je kršila pravila za prehajane državne meje znotraj EU.  Službeno sem večkrat dežural v državnem štabu Civilne zaščite, ki je migrantom zagotavljal prehrano, nastanitev, transport, medicinsko oskrbo… Bolelo me je, ko sem videl, da je Slovenska vojska migrantom kuhala tople obroke hrane in jih pogosto, zaradi nujnega upoštevanja standardov OZN, po 4 urah zavrgla, saj jih migranti niso pojedli. Kot kaže, je bila npr. piščančja obara za gospode migrante preslaba ponudba. Medtem so policisti in prostovoljci, ki so delali v sprejemnih centrih, dobili zgolj hladne sendviče in vodo.

Prejeli ste tudi bronasto medaljo Slovenske vojske za izredne zasluge. Kako ocenjujete trenutno stanje v naši vojski?

Slovenska vojska je materialno in moralno skoraj uničena. To so naredile leve vlade, ki so vojski drastično znižale proračun, ne zavedajoč se dejstva, da brez varnosti vse pade.

Več kot 15 let ste podporni član Prostovoljnega gasilskega društva Hruševje. Vam ostane kaj prostega časa in kje ga preživljate?

Prostega časa je res malo. V Ljubljani prakticiram nordijsko hojo. Poletni dopust najraje preživim na jadrnici. Med vikendi pogosto pomagam bratu, ki je prevzel družinsko kmetijo v Goriških Brdih. Za plačilo dobim ekstra deviško oljčno olje in sadje. Rad se pohvalim, da imamo Čadeži tako dobre češnje, da jih je ob obisku Slovenije maja 1996 poskusil tudi sam papež Janez Pavel II.

Hvala za pogovor in obilo prostih užitkov v Goriških Brdih vam želim.