Danes bodo v  Vatikanu pokopali zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki se je rodil kot Joseph Alois Ratzinger. Pogrebno slovesnost bo prvič v zgodovini vodil naslednik umrlega papeža, zdajšnji papež Frančišek.

Pogreb ne bo državniški, saj Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, a se ga bodo poleg vernikov in predstavnikov Cerkve udeležili tudi državniki. Pogreba papeža Benedikta XVI. se bo udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež Frančišek se je včeraj svojemu predhodniku Benediktu XVI. poklonil kot velikemu mojstru kateheze, ki je drugim pomagal pri srečanju z Bogom.

Prvič v zgodovini bo pogreb papeža vodil papež, saj sta po odstopu papeža Benedikta XVI. prvič v zgodovini tudi živela sočasno dva papeža.

Zaslužni papež  Benedikt XVI. bo na njegovo željo pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Benediktove posmrtne ostanke bodo tja položili takoj po pogrebni slovesnosti.

 

Uredništvo, J.V.