Foto: Pixabay

Upokojenci z nižjimi pokojninami in prejemniki invalidskih nadomestil bodo danes prejeli solidarnostni dodatek, ki ga predvideva deseti protikoronski zakon.

Danes bo upokojencem z nižjimi pokojninami izplačan solidarnostni dodatek. Odvisen je od višine pokojnine oziroma nadomestila in znaša od 130 do 300 evrov.

Pri določitvi višine solidarnostnega dodatka za upokojence se upošteva višina pokojnine oziroma nadomestila, ki ga uživalec prejme v mesecu decembru 2021:

  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini do 523 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 300 evrov,
  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 523,01 in 628 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 230 evrov ter
  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 628,01 in 732 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 130 evrov.

Za upokojence se je lansko leto zaključilo ugodno – vsaj v primerjavi s prejšnjimi leti in predvsem za tiste z najnižjimi pokojninami.

Že januarja jim je bil sicer izplačan drugi solidarnostni dodatek, februarja pa je sledila redna uskladitev pokojnin v višini 2,5 odstotka. Nato se je maja zvišala tudi najnižja pokojnina, ki po novem znaša 279 evrov. Prav tako pa se je zvišala zagotovljena starostna pokojnina za 40 let dela, in sicer na 620 evrov. Slednja je bila v času vlade Marjana Šarca nižja za 90 evrov.

Dodatek bodo do konca marca izplačali tudi vojnim veteranom, vojnim invalidom in invalidom. Znašal bo 150 evrov.

Preberite tudi:

PKP7: Upokojenci bodo deležni posebnega dodatka! Kateri dodatki bodo še izplačani?

U. C.