Na Kongresnem trgu bo v torek, 9. maja 2023, v okviru obeleževanja Dneva Evrope potekal dogodek o sodelovanju na področju trajnostne mobilnosti in trajnostne rabe energije, na katerem bodo sodelovali tudi svetovalci mreže ENSVET.

 

Na Kongresnem trgu bodo med 12. in 20. uro potekale ustvarjalne delavnice, poizkusi, pogovori, glasba, zabava in šport. V okviru dogodka bo energetski svetovalec Patricjo Božič iz mreže ENSVET nudil brezplačno energetsko svetovanje (od 13. do 15. ure), ob 17.30 pa se bo pridružil pogovoru na temo Energetska prenova.
Temi letošnjega obeleževanja Dneva Evrope sta zelena preobrazba Evrope ter evropsko leto spretnosti. Dogodek na Kongresnem trgu pripravlja Ministrstvo za kohezijo regionalni razvoj skupaj s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

9. maja Ljubljana praznuje

9. maja, na dan Evrope, v Ljubljani praznujemo mestni praznik. Kot vsako leto smo ga tudi letos obeležili s pohodom po Poti ob žici in Teki trojk in slavnostno sejo Mestnega sveta MOL.

Na slavnostni seji Mestnega sveta MOL ob 9. maju, prazniku Ljubljane, so na Ljubljanskem gradu podelili najvišja priznanja mesta. Častna meščanka in častni meščan Ljubljane sta postala Elza Budau in akad. prof. dr. Stanko Kristl.

Častna meščanka Elza Budau, pesnica, pisateljica in novinarka – kraljica slovenske poetične besede

Elza Budau je vsestranska ustvarjalka, ki je neponovljivo zaznamovala slovensko kulturo, je odraščala ob glasbi, umetnosti in lepi besedi; vsem trem ostaja zvesta vse življenje. Brezčasne umetnine, ki jih »slika z besedami«, razkrivajo njene bogate življenjske izkušnje in zvedavi značaj, hkrati pa iz njih vselej vejeta globoko spoštovanje in poklon slovenskemu jeziku. Do danes je napisala več kot tisoč izvirnih besedil za popevke, šansone in narodnozabavno glasbo. Zanje ni potrebovala velikih metafor, le dušo in srce. Očarala nas je z iskreno izpovedno močjo in razkošjem občutij, ki se dotaknejo prav vseh generacij. Za svoj neprecenljivi ustvarjalni opus je med drugim prejela zlato noto, viktorja in Ježkovo nagrado za življenjsko delo, lani pa je bila odlikovana še s srebrnim redom za zasluge Republike Slovenije. Njeni verzi so postali del zakladnice narodovega spomina, njeno Pegasto dekle je košček naše skupne nostalgije, njena Poletna noč je zimzelena.
Nima vsako mesto Elze Budau.
“Ponosni smo, da jo Ljubljana ima”, so zapisali na Občini.

Častni meščan akad. Prof. dr. Stanko Kristl, arhitekt, raziskovalec, inovator, akademik in humanist

Učenec profesorja Edvarda Ravnikarja v osredje svojega izjemnega ustvarjalnega opusa postavlja človeka. Trdno verjame, da arhitektura ne sme biti zreducirana zgolj na zadovoljevanje potreb gradbene industrije; snovanje prostora mora biti plod intelektualnega raziskovanja, podprtega s sociologijo in psihologijo. Slovensko arhitekturno dediščino 20. in 21. stoletja bogatijo njegove številne strokovne objave, predavanja, natečaji in raziskave, predvsem pa 61 inovativnih urbanističnih in arhitekturnih realizacij – mnoge izmed njih so nagrajene z državnimi odlikovanji. Eden izmed najvidnejših arhitektov našega časa Ljubljani, kjer je živel in delal večino svojega življenja, zapušča štiri vizionarske projekte: Diagnostičnoterapevtsko-servisni objekt Univerzitetnega kliničnega centra, vrtec Mladi rod, stanovanjski blok na Prulah in atrijske hiše na Borsetovi ulici.
Zaslužni profesor, redni član SAZU in prejemnik vseh najvišjih priznanj na arhitekturnem področju k ideji o »humani arhitekturi« aktivno poziva tudi v svojem častitljivem 102. letu življenja.

Na seji so podelili tudi nagrade in plakete mesta Ljubljana.

Nagrade so prejeli: 

 • Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine
 • avtorska skupina arhitektov Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml.
 • Boris Kosec
 • Lekarna Ljubljana
 • Pionirski dom – Center za kulturo mladih

Plakete so prejeli:

 • p. dr. Andraž Arko in ekipa filma Plečnikov skriti biser
 • dr. Simona Gerenčer
 • zasl. prof. dr. Slavka Kavčič
 • Danilo Lukner
 • Komorni zbor Megaron
 • glasbena skupina Siddharta
 • Turistično društvo Zadvor

Uredništvo
Vir: Mestna občina Ljubljana, Foto: Mateja Jordović Potočnik