Slika: Twitter

Socialni demokrati so si na CSD-jih uredili dobre službice. Čeprav nekateri niso primerni za direktorje, pa stari SD-jev kader še vedno deluje.

Množične odpovedi in zaostanki

V zadnjih dneh se prek družbenega omrežja Facebook množično delil zapis enega od uporabnikov, ki je opisal izredno težke razmere, v katerih delajo na Centru za socialno delo Bežigrad, ki je del Centra za socialno delo Ljubljana. Žal je vaša nova svetovalka dala odpoved pred dvema mesecema, dobili ste novo svetovalko, a tudi ta je prejšnji petek dala odpoved. V roku 14 dni so odšle štiri socialne delavke, ker ne zdržijo psihičnega pritiska. Sistem CSD-jev je totalno sesut. Ne zmoremo več, jokamo, doživljamo osebne stiske, živčne zlome, ker ljudem, družinam, ki nujno potrebujejo denar, ne moremo zagotoviti odločb v zakonsko predpisanem roku 60 dni,” se je glasil zapis na družbenih omrežjih.

Z veliko podpore levičarskih medijev je leta 2018 nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak hvalila takratno reorganizacijo CSD-jev po Sloveniji.

“Nastavljena” direktorica Bežigrajskega CSD Anja Osojnik in osebna prijateljica bivše ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak potrjuje, da na omenjenem centru za socialno delo dejansko prihaja do težav, ki so posledica povečane fluktuacije kadrov in kadrovske podhranjenosti. Delavci in delavke, ki so CSD Bežigrad zapustili, so po besedah Osojnikove kot razloge navedli: usklajevanje službenega in družinskega življenja, preveliko oddaljenost delovnega mesta od kraja bivanja in željo po menjavi delovnega mesta. Kot je še dejala direktorica CSD Ljubljana, bodo delavki, ki je svojo stisko zaupala eni izmed strank, poskušali pomagati.

Anja Osojnik je na mestu direktorja nasledila Mateja Babška. Sam je moral dati odpoved iz osebnih razlogov, saj naj bi le tako lahko ohranil prejšnje delovno mesto, a kot pravijo naj bi bil v resnici odstavljen, ker naj bi se zavedal nesmiselnosti in neučinkovitosti reorganizacije. Do zaposlenih pa je bil zelo korekten. Popolnoma drugačna sinergija je prisotna pod vladavino Osojnikove. Zaradi njenih prijemov so zaposleni popolnoma obupani, saj naj bi imela do njih nemogoče zahteve, nenehno pa naj bi grozila tudi z odpovedmi delovnih razmerij. Pri tem sicer gleda le na količino opravljenega dela, ne pa tudi na kakovost, ki je zaradi pomanjkanja časa ne morejo zagotavljati, zaradi česar so mnoge odločbe nepravilne, piše Nova24 TV.

Duh iz steklenice imenovan Anja Kopač Mrak se tako vrača na CSD-je z vsemi slabimi lastnostmi reorganizacije in kadrovanjem po socialistično?

MB