Bodo svetniki glasovali za podražitev ali pocenitev LPP vozovnic?

Foto: nova24tv.si

Na današnji seji Mestnega sveta bodo svetniki razpravljali in glasovali o podražitvah, ki jih predlaga župan Zoran Janković. Podražile naj bi se parkirnine, vožnje z avtobusom in grobnine.

Kot smo na portalu že poročali, bi to v praksi pomenilo, da bo s 1. aprilom 2019 cena enkratne vožnje na mestnem avtobusu 1,30 evra. Parkirnina na parkirnih conah 1 za osebna vozila se bo iz dosedanjih 0,70 eurov zvišala na 0,80 eurov. Na območju izven mestnega središča oziroma na parkirnih conah 2 bo cena parkiranja za osebna vozila iz dosedanjih 0,50 eurov narasla na 0,60 eurov.

Za razliko od župana Jankovića, pa v SDS predlagajo znižanje in ne zvišanje cen letnih vozovnic LPP. Zavzemajo se, da bi Javni potniški promet v Ljubljani uporabljalo čim večje število prebivalcev MOL, kot tudi čim večje število dnevnih migrantov, zato so za februarsko sejo Mestnega sveta vložili amandma, s katerim predlagajo znižanje cen letnih vozovnic LPP. In sicer, da letna splošna neprenosljiva vozovnica stane 250 in ne 365 evrov ter da letna neprenosljiva vozovnica za upokojence znaša 150 in ne 220 evrov.

Ob tem opozarjajo, “da zvišanje cen vozovnic skupaj s predlogom cen letnih vozovnic ne bo dvignil popularnosti javnega transporta niti ne bo ustavil dolgoletnega trenda padanja števila potovanj v mestnem prometu. Kvečjemu obratno. Napačna je teza predlagatelja, da bodo zaradi povišanja cene enkratne vozovnice uporabniki množično posegli letnih vozovnicah. Te so s ceno 350 oz. 220 evrov preprosto predrage”.

Zato v Svetniški skupini SDS predlagajo znižanje cene na 250 oz. 150 eur. S tem želijo narediti prvi korak k temeljiti spremembi cenovne politike LPP, ki je, poleg prenove tras posameznih avtobusnih linij, predpogoj za nujno popularizacijo javnega transporta v Ljubljani.

Zanimivo bo opazovati, kako bodo glasovali izvoljeni svetniki. Za podražitev ali pocenitev?

K. Z.