Foto: Nova24TV
Po uradnih podatkih vlade je bilo v petek, 26. junija, opravljenih 878 testov in zabeleženih 14 dodatnih okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število ta mesec. Skupno število okužb v mesecu juniju do sedaj znaša 99. Hospitaliziranih je bilo osem oseb, od tega ena na enoti intenzivne terapije.

Zaenkrat je številka še obvladljiva, vendar je na zgornji meji

Infektologinja dr. Bojana Beović, vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, je za spletni portal Nova24TV pojasnila, da je po mnenju terenskih epidemiologov za zdaj to še obvladljiva številka, ampak je na zgornji meji tega, kar epidemiološka služba zmore. Vsak posamezen primer ima v času, ko je življenje odprto in se odhaja na dopuste, ogromno kontaktov. »To delo je izjemno naporno, obsežno in vprašanje je, do kdaj bo izvedljivo z obstoječim kadrom.«

Drugi val se nam že začenja dogajati

»Če sem malo pesimistična, lahko rečem, da se nam drugi val že začenja dogajati, ker številke nad 10 postajajo pravilo in ne izjema,« pojasnjuje Beovićeva.

»Če ne bomo uspeli tega obvladati, bomo prišli do situacije, ki smo jo imeli marca, ko se bo število stopnjevalo in podvojevalo v nekaj dnevih. Potrebno bo napeti vse sile, da do tega ne pride. Eno je delo omenjene epidemiološke službe, ki vsak kontakt postavi v karanteno in tako skuša zamejiti primere. Spremembe so v režimu na mejah. Sprememba je v doslednem nošenju mask,« opozarja Beovićeva in pojasnjuje, da bodo imeli vsi ukrepi učinek čez en teden, mogoče še malo več, podobno, kot smo to spremljali pri ukrepih v marcu in v aprilu.

Nas čaka črn scenarij?

»Če ti ukrepi in še nekateri dodatni, ki jih nameravamo predlagati v naslednjih dneh, ne bodo učinkoviti in, če ne gremo ponovno v popolno zaporo države, smo v situaciji, kot jo ima Švedska. Tam imamo prosto širjenje epidemije in je od vsakega posameznika odvisno, ali bo poskrbel za to, da ne bo prišlo do okužbe. To pa pomeni bistveno večje število umrlih, kot smo jih imeli do sedaj in kot zdravnica menim, da je to katastrofa.«

U. C.